Foto: F64
Ozolnieku novada dome gaida jaunu atbildi no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) par strīdīgo smēķēšanas aizliegumu uz daudzdzīvokļu lodžijām, un pagaidām nav plānotas nedz ārkārtas sēdes, nedz vēršanās Satversmes tiesā.

Ozolnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Kairiša informēja, ka patlaban tiek gaidīta atbilde no VARAM, un, kamēr oficiāls paziņojums nav saņemts, Ozolnieku novada domei nav iemesla sasaukt ārkārtas domes sēdi vai apsvērt iespēju griezties Satversmes tiesā, jo nav zināms - kāds būs ministra Edmunda Sprūdža lēmums.

VARAM atbilde tiek gaidīta pēc tam, kad 8.novembrī Ozolnieku novada dome sēdē atkārtoti izskatīja jautājumu par grozījumiem saistošajos noteikumos, kas paredz smēķēšanas ierobežojumus pie daudzdzīvokļu māju atvērtiem logiem, lodžijās un balkonos, un nolēma turpināt iesākto darbu pie šī jautājuma sakārtošanas.

VARAM pārstāve Linda Tilta informēja, ka šonedēļ ministrija saņēma Ozolnieku novada domes lēmumu par saistošajiem noteikumiem, informējot, ka tā nolemj no tiem izslēgt administratīvā pārkāpuma soda sankcijas piemērošanu par smēķēšanu neatļautās vietās, taču nepiekrīt atcelt saistošos noteikumus pārējā daļā un nolemj tos publicēt.

Ministrija ir lūgusi Veselības ministrijai izvērtēt, vai nepieciešams veikt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", nosakot papildus smēķēšanas aizliegumus, vai arī šādas tiesības paredzēt pašvaldībām. VARAM gaida Veselības ministrijas viedokli. Pēc tā izvērtēšanas tiks pieņemts lēmums par tālāko rīcību.

Atbilstoši procedūrai Ozolnieku novada dome bija sagatavojusi un 17.novembrī nosūtījusi Ozolnieku novada domes lēmumu VARAM, norādot, ka neatcels izstrādātos saistošos noteikumus, un skaidrojot sava lēmuma pamatojumu.

"Analizējot notikumu gaitu un cilvēku diskusijas publiskajos forumos, redzams, ka liela daļa sabiedrības atbalsta šādus ierobežojumus. Īpaši nozīmīgs ir fakts, ka atbalstu Ozolnieku novada domei oficiāli izteikusi arī Latvijas Ārstu biedrība, aicinot Vides un reģionālās attīstības ministriju un Veselības ministriju atbalstīt pilsoņu un pašvaldības iniciatīvu," skaidroja pašvaldības pārstāve.

"Varam uzskatīt, ka jautājums ir aktualizēts un Ozolnieku novada domei ir izdevies pievērst sabiedrības uzmanību konkrētajai problēmai, liekot cilvēkiem aizdomāties par it kā tik pašsaprotamām lietām kā veselīga vide, cilvēku tiesības elpot svaigu gaisu un galu galā nepieciešamība pēc savstarpējas sapratnes līdzcilvēku (kaimiņu) attiecībās," secināja Kairiša.

Ozolnieku novada dome cer, ka tiks pieņemts lēmums - atbalstīt domes iniciatīvu un tiks izskatīta iespēja veikt nepieciešamos grozījumus likumā ''Par tabakas izstrādājumu realizāciju, reklāmas un lietošanas ierobežošanu'' -, bet pagaidām aicina visus interesentus nesteigties notikumiem pa priekšu un vērtēt reālo notikumu attīstības gaitu.

Kārtējā Ozolnieku novada domes sēde notiks 13.decembrī.

Kā ziņots, 8.novembrī Ozolnieku novada domes sēdē deputāti neatcēla aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, neņemot vērā Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) negatīvo atzinumu.

Ozolnieku novada domes sekretāre Anita Bībere aģentūrai LETA pastāstīja, ka dome šoreiz nolēma izmantot tiesības nepiekrist VARAM nostājai un neatcēla savus noteikumus. VARAM paustā nostāja, ka tā ir iejaukšanās citos likumos, nepārliecināja pašvaldību, jo likumā par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu ir pateikts, ka smēķēt aizliegts namu kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, taču nevienā likumā nav runas par smēķēšanu uz lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, tādēļ pašvaldībai ir tiesības izdot savus noteikumus. Šādu pamatojumu pašvaldība plāno nosūtīt arī VARAM.

Gan pašvaldības saistošajiem noteikumiem, gan likumam par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu - abiem ir speciālā likuma spēks, un tie ir viens otru papildinoši, nevis izslēdzoši, skaidroja Bībere, kura ir arī Ozolnieku novada domes deputāte.

"Smēķējot uz lodžijas vai pie atvērta loga, smēķētājs nekādi nevar kontrolēt tabakas dūmu izplatību, un tie nokļūst citu personu īpašumos (dzīvokļos, lodžijās), tādējādi radot tajos antisanitārus apstākļus (apstākļi, kuri apdraud veselību) un draudus citus personu dzīvībai un veselībai (pamattiesībām). Vienīgais veids, kā novērst tabakas dūmu izplatīšanos un iekļūšanu citu personu īpašumos, ir aizliegt smēķēt noteikumos minētajās vietās," domes sēdē skaidroja domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vīgants.

Vīgants deputātiem atgādināja, ka pašvaldība savā darbā vadās pēc likuma "Par pašvaldībām", kura 43.panta pirmā daļa nosaka, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos.

Nav pamatots arī VARAM arguments, ka likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" nesatur pilnvarojumu pašvaldībām izdot saistošos noteikumus par smēķēšanas ierobežošanu, bet tas arī nav nepieciešams, jo pilnvarojums ir paredzēts likumā "Par pašvaldībām", uzskata Ozolnieku novada dome.

Savukārt VARAM iebildums attiecībā par administratīvo atbildību par smēķēšanas ierobežojumu neievērošanu ir ņemts vērā un atbilstošais punkts ir izslēgts no noteikumu projekta, jo desmit latu naudas sods noteikts jau citos noteikumos par pārkāpumu izdarīšanu.

Pašvaldība uzskata, ka VARAM nav pietiekami iedziļinājušies lietas būtībā, jo pašvaldībai ir tiesības papildināt savos noteikumos nosacījumus, kuri nav atrunāti speciālajos likumos.

8.novembra vakarā Ozolnieku novada domes sēdē deputāti atkārtoti skatīja aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām, jo no VARAM bija saņemts negatīvs atzinums ar aicinājumu atcelt šo lēmumu.

VARAM savā atzinumā esot paudusi, ka citos valsts likumos jau atrunāti smēķēšanas ierobežojumi un pašvaldībai nav jādublē vai jāpapildina šo likumu funkcijas.

Jau ziņots, ka Ozolnieku novads var kļūt par pirmo vietu Latvijā, kur tiktu aizliegts smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, taču šādas idejas īstenošanai šķēršļus varētu likt VARAM.

Saskaņā ar jauno normu Ozolnieku pašvaldības saistošajos noteikumos tiem, kas smēķēs savā privātīpašumā uz lodžijas vai pie atvērta loga, tiks piemērots desmit latu sods. Šo normu novada dome radījusi pēc Ozolnieku novada iedzīvotāja ierosinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!