Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropadome pieņēmusi lēmumu par Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES jeb "Brexit" pagarinājumu līdz 2020. gada 31. janvārim. Lēmums, kura saskaņošana oficiāli noslēdzās 29. oktobrī pulksten 19 pēc Latvijas laika, novērš bezvienošanās "Brexit" risku šā gada 1. novembrī, norāda Ārlietu ministrijā.

Pagarinājums nosaka, ka Lielbritānijas izstāšanās var notikt arī ātrāk, ja tiks ratificēts Izstāšanās līgums.

ES arī norādījusi, ka pagarinājuma gadījumā Apvienotajai Karalistei ir pienākums nominēt savu eirokomisāru un tai jāatturas no darbībām, kas kavētu ES mērķu sasniegšanu.

Situācijas turpmākā attīstība atkarīga no Lielbritānijas iekšpolitiskajiem procesiem. Lai Izstāšanās līgums stātos spēkā, tas jāratificē britu parlamentam un Eiropas Parlamentam. Kamēr Izstāšanās līgums nav ratificēts, jāpatur prātā arī bezvienošanās scenārija iespējamība.

Sarunas par ES un Apvienotās Karalistes nākotnes attiecībām varēs sākties tikai pēc "Brexit". Sarunām būtu jānoslēdzas pārejas perioda laikā līdz 2020. gada 31.decembrim. Latvijai šajā situācijā nākotnes attiecībās svarīgi ir saglabāt pēc iespējas ciešas ekonomiskās un politiskās attiecības, tostarp sadarbību drošībā, aizsardzībā un ārpolitikā.

Latvijai īpaši būtiska ir Latvijas valstspiederīgo tiesību aizsardzība, atzīmē ministrijā.

"Delfi" jau rakstīja, ka Eiropas Savienība (ES) piekritusi pagarināt "Brexit" termiņu līdz 31. janvārim.

Lielbritānija ES bija paredzējusi pamest 31. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!