Foto: PantherMedia/Scanpix
No 386 Latvijas Infektoloģijas centrā pārbaudītajām ērcēm 42 jeb 10,9% bija inficētas ar encefalītu, un šogad ērču inficētība ir augstāka nekā pērn.

Tāpat Infektoloģijas centrā šogad ārstējušies jau pieci ērču encefalīta pacienti, divi no kuriem jau izrakstīti no slimnīcas. Savukārt cilvēki, kuriem reģistrēta Laima slimība, stacionārā šogad nav ārstējušies.

Kopumā šopavasar Infektoloģijas centrā 266 cilvēkiem tika noņemtas viņiem piesūkušās ērces. Tāpat cilvēki atnes pārbaudēm arī tās ērces, ko noņēmuši paši bez mediķu palīdzības - izmeklējumiem Infektoloģijas centra laboratorijā nosūtītas 513 ērces.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, šogad līdz maijam reģistrēti 57 saslimšanas gadījumi ar Laima slimību, kas ir par 9% mazāk salīdzinājumā ar piecu gadu vidējo rādītāju. Tāpat šogad četros mēnešos bija reģistrēti trīs saslimušie ar encefalītu, kas ir par 88% vairāk nekā vidēji pēdējos piecos gados.

Kā ziņots, šogad pirmais gadījums, kad cilvēkam piesūkusies ērce, reģistrēts 23.martā.

Infektoloģijas centrā mediķu palīdzību var saņemt ikviens cilvēks, kuram piesūkusies ērce, - no plkst.9 līdz 20 palīdzību sniegs Vakcinācijas kabinetā, pārējā diennakts laikā - uzņemšanas nodaļā. Ērces tiek noņemtas bez maksas.

Mediķi atgādina, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu, tomēr arī pret šo slimību vakcinētiem cilvēkiem, atrodoties dabā, jāievēro nepieciešamie pasākumi, jo iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām nav radīta vakcīna.

Kā papildu drošības pasākumu var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem apģērba. Speciālisti atgādina, ka ērces mājās var ienest ar mežā noplūktiem zariem un puķēm, kā arī ērces var atnest mājdzīvnieki.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Lai ērces būtu iespējams pamanīt un laikus notraukt no apģērba, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Pēc pastaigas uzmanīgi jāpārliecinās, vai uz ķermeņa nav ērces, kā arī jāpārbauda mati.

Ja ērce tomēr piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusu inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir ilgāk piesūkusies. Ērce jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma brūcē neiekļūtu inficētas ērces iekšējais saturs. Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā piesūkusies. Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velk uz āru. Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci. Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!