Foto: DELFI
Visi septiņi 13. Saeimā ievēlētie politiskie spēki izvirzījuši savus kandidātus 16 parlamenta komisijām. Lai gan topošās valdības aprises vēl joprojām nav skaidras un Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikai nākamnedēļ atkārtoti nominēs Ministru prezidenta amata kandidātu, medijos arī parādījusies informācija par potenciālajiem komisiju vadītājiem.

Ceturtdien noslēdzās deputātu kandidātu izvirzīšana darbam Saeimas komisijās. Jau otrdien, 20. novembrī, Saeima lems par Saeimas komisiju sastāvu, līdz ar to darbs parlamentā varēs sākties. Plānots, ka otrdien pēc ārkārtas sēdes un trešdien tiks sasauktas visas 16 Saeimas komisiju sēdes, kurās tiks ievēlēti to vadītāji, kā arī nepieciešamības gadījumā viņu vietnieki.

Jāatgādina, ka 13. Saeima uz pirmo sēdi sanāca jau 6. novembrī. Jau tajā pašā nedēļā tika lemts, ka par Saeimas komisiju sastāvu parlaments lems vien 20. novembrī. Brīdī, kad tiks izveidotas komisijas, 13. Saeima varēs lemt, vai turpināt izskatīt 145 likumprojektus, kuru izskatīšana nav pabeigta iepriekšējā sasaukumā.

Portāls "Delfi" apkopo, kurus pārstāvjus politiskie spēki virzījuši darbībai dažādās Saeimas komisijās.

Ārlietu komisija

Darbam Ārlietu komisijā Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) virza Rihardu Kolu un Daci Melbārdi. Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" – Arti Pabriku un Inesi Voiku. "Saskaņa" – Jāni Tutinu un Nikolaju Kabanovu. Jaunā konservatīvā partija (JKP) – Lindu Ozolu, partija "KPV LV" – Didzi Šmitu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – Uldi Auguli un "Jaunā Vienotība" Ojāru Ēriku Kalniņu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija

Paredzēts, ka NA Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pārstāvēs Ilze Indriksone un Aleksandrs Kiršteins. "Saskaņu" pārstāvēs Vjačeslavs Dombrovskis, Igors Pimenovs un Ļubova Švecova. "Attīstībai/Par!" darbam komisijā virza Mārtiņu Bondaru un Juri Pūci, JKP – Gati Eglīti un Reini Znotiņu, "KPV LV" – Ati Zakatistovu un Ramonu Petraviču. ZZS – Janīnu Jalinsku un Danu Reiznieci-Ozolu un "Jaunā Vienotība" – Edgaru Rinkēviču.

Juridiskā komisija

Darbam Juridiskajā komisijā "KPV LV" virza Aldi Gobzemu un Ralfu Nemiro, "Saskaņa" – Ivanu Ribakovu un Valēriju Agešinu, JKP – Jāni Bordānu un Jutu Strīķi, NA – Ritvaru Jansonu, ZZS – Gundaru Daudzi, "Attīstībai/Par!" – Vitu Andu Tēraudu, "Jaunā Vienotība" – Inesi Lībiņu-Egneri. Plānots, ka Juridiskajā komisijā strādās arī pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija

Plānots, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā "KPV LV" pārstāvēs Artuss Kaimiņš un Linda Liepiņa, "Saskaņu" – Boriss Cilevičs un Vladimirs Nikonovs, JKP – Dagmāra Beitnere-Le Galla, "Jauno Vienotību" – Andrejs Judins, NA – Ināra Mūrniece, ZZS – Māris Kučinskis un "Attīstībai/Par!" Dace Rukšane-Ščipčinska.

Izglītības, kultūra un zinātnes komisija

Darbam Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā NA virza Raivi Dzintaru un Ingunu Rībenu, "Attīstībai/Par!" Ilmāru Dūrīti un Mariju Golubevu, "KPV LV" Ivetu Benhenu-Bekēnu un Ivaru Pugu, "Saskaņa" Eviju Papuli un Edgaru Kucinu.
Plānots, ka JKP pārstāves Ilga Šuplinska un Anita Muižniece, ZZS – Jānis Vucāns un "Jauno Vienotību" – Arvils Ašeradens.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija

Paredzēts, ka Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā "KPV LV" pārstāvēs Aldis Blumbergs un Kaspars Ģirģens, "Saskaņu" Jānis Ādamsons un Ivans Klementjevs, JKP Juris Jurašs un Juris Rancāns, NA Edvīns Šnore, "Attīstībai/Par!" Mārtiņš Staķis, ZZS Raimonds Bergmanis un "Jauno Vienotību" Ainars Latkovskis.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā "Saskaņu" pārstāvēs Sergejs Dolgopolovs, Inga Goldberga un Regīna Ločmele-Luņova, "KPV LV" Ēriks Pucens un Karina Sprūde , JKP Uldis Budriķis un Tālis Linkaits, ZZS Viktors Valainis, NA Janīna Kursīte-Pakule un "Attīstībai/Par!" Inese Ikstena.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

Plānots, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā NA pārstāvēs Jānis Dombrava un Romāns Naudiņš, "Saskaņu" Artūrs Rubiks, Jānis Urbanovičs un Ivars Zariņš, "KPV LV" Jānis Vitenbergs un Janīna Kursīte.

"Attīstībai/Par!" pārstāvēs Artūrs Toms Plešs un Daniels Pavļuts, JKP Sandis Riekstiņš un Krišjānis Feldmans, ZZS Jānis Dūklavs un Armands Krauze un "Jauno Vienotību" – Aldis Adamovičs.

Sociālo un darba lietu komisija

"Saskaņu" Sociālo un darba lietu komisijā pārstāvēs Andrejs Klementjevs, Jānis Krišāns un Vitālijs Orlovs, JKP Evita Zālīte-Grosa un Normunds Žunna, "Jauno Vienotību" Jānis Reirs, "Attīstībai/Par!" Andris Skride, NA Edmunds Teirumnieks, "KPV LV" Ieva Krapāne un ZZS Anda Čakša.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija

Paredzēts, ka darbam Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā NA virzīs Raivi Dzintaru un Janīnu Kursīti-Pakuli, "Jaunā Vienotība" Aldi Adamoviču un Ainaru Latkovski, "Attīstībai/Par!"" Ilmāru Dūrīti un Andri Skridi, ZZS Jāni Vucānu un Janīnu Jalinsku, "KPV LV" Artusu Kaimiņu un Ramonu Petraviču, "Saskaņa" Vitāliju Orlovu un Artūru Rubiku un JKP Normundu Žunnu un Lindu Ozolu.

Pieprasījumu komisija

"KPV LV" Pieprasījumu komisijā pārstāvēs Linda Liepiņa, Ralfs Nemiro un Ivars Puga, "Saskaņu" Jānis Ādamsons, Inga Goldberga, Edgars Kucins un Jānis Urbanovičs, JKP Uldis Budriķis un Sandis Riekstiņš, NA Rihards Kols un Inguna Rībena, "Attīstībai/Par!" Juris Pūce un Mārtiņš Staķis, ZZS Gundars Daudze un "Jauno Vienotību" Jānis Reirs.

Publisko izdevumu un revīzijas komisija

Plānots, ka darba Publisko izdevumu un revīzijas komisijā "Saskaņa" virzīs Andreju Klementjevu, Ivanu Ribakovu, Ļubovu Švecovu un Ivaru Zariņu, "KPV LV" Ivetu Benhenu-Bekēnu, Kasparu Ģirģenu un Jāni Vitenbergu, "Attīstībai/Par!" Mārtiņu Bondaru un Inesi Voiku, JKP Jutu Strīķi, Juri Rancānu un Krišjāni Feldmani, NA Ilzi Indriksoni un Romānu Naudiņu, ZZS Viktoru Valaini un Uldi Auguli, "Jaunā Vienotība" Ojāru Ēriku Kalniņu.

Nacionālās drošības komisija

"Saskaņu" Nacionālās drošības komisijā pārstāvēs Valērijs Agešins, "KPV LV" Aldis Gobzems, JKP Juris Jurašs, ZZS Māris Kučinskis, "Jauno Vienotību" Inese Lībiņa-Egnere, NA Ināra Mūrniece un "Attīstībai/Par!" Daniels Pavļuts.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija

Paredzēts, ka Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā "Saskaņu" pārstāvēs Nikolajs Kabanovs, Vladimirs Nikonovs, Regīna Ločmele-Luņova un Evija Papule, JKP Dagmāra Beitnere Le-Galla, Jānis Bordāns un Evita Zālīte-Grosa, ZZS Raimonds Bergmanis un Armands Krauze, NA Ritvars Jansons un Dace Melbārde, "KPV LV" Janīna Kursīte un Ieva Krapāne, "Attīstībai/Par!" Artūrs Toms Plešs un Artis Pabriks un "Jauno Vienotību" Andrejs Judins.

Eiropas lietu komisija

"KPV LV" Eiropas lietu komisijā pārstāvēs Aldis Blumbergs un Atis Zakatistovs, "Saskaņu" Boriss Cilevičs, Sergejs Dolgopolovs un Igors Pimenovs, JKP Gatis Eglītis un Reinis Znotiņš, "Attīstībai/Par!" Marija Golubeva, Vita Anda Tērauda, NA Edvīns Šnore un Aleksandrs Kiršteins, JKP Tālis Linkaits, ZZS Dana Reizniece-Ozola un "Jauno Vienotību" Edgars Rinkēvičs. Tāpat šajā komisijā varētu darboties pie frakcijām nepiederošā Jūlija Stepaņenko.

Ilgtspējīgas attīstības komisija

Plānots, ka darbam Ilgtspējīgas attīstības komisijā "Saskaņa" virzīs Vjačelsavu Dombrovski, Ivanu Klementjevu, Jāni Krišāni un Jāni Tutinu, "KPV LV" Ēriku Pucenu, Karinu Sprūdi un Didzi Šmitu, NA Jāni Dombravu un Edmundu Teirumnieku, JKP Ilgu Šuplinsku un Anitu Muižnieci, ZZS Andu Čakšu un Jāni Dūklavu, "Attīstībai/Par!" Inesi Ikstenu un Daci Rukšāni-Ščipčinsku un "Jaunā Vienotība" Arvilu Ašeradenu.

Kuri vadīs komisijas?

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka jebkuras komisijas pirmo sēdi sasauc un līdz komisijas priekšsēdētāja ievēlēšanai vada Saeimas sekretārs – 13. Saeimā Andrejs Klementjevs (S). Pēc tam komisija ievēlē no saviem locekļiem priekšsēdētāju un sekretāru, ja nepieciešams — arī priekšsēdētāja biedru.

Kā ziņo portāls "lsm.lv" komisiju vadītāju krēsli jau sadalīti. LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka Ārlietu komisiju vadīs Rihards Kols (NA), Budžeta komisiju Mārtiņš Bondars (A/P), Juridisko komisiju Jānis Bordāns (JKP), Cilvēktiesību komisiju Artuss Kaimiņš ("KPV LV").

Izglītības un kultūras komisiju varētu vadīt Arvils Ašeradens (JV), Aizsardzības komisiju – Juris Jurašs (JKP), Valsts pārvaldes un pašvaldību komisiju – Sergejs Dolgopolovs (S), Tautsaimniecības komisiju – Jānis Dūklavs (ZZS), Sociālo un darba lietu komisiju – Edmunds Teirumnieks (NA), Mandātu un ētikas komisiju – Janīna Kursīte-Pakule (NA).

Pieprasījumu komisiju varētu vadīt Linda Liepiņa ("KPV LV"), Publisko izdevumu un revīzijas komisiju Kaspars Ģirģens ("KPV LV"), Nacionālo drošības komisijas Māris Kučinskis (ZZS), Pilsonības komisiju Andrejs Judins (JV), Eiropas lietu komisiju Vita Anda Tērauda (A/P) un Ilgtspējīgas attīstības komisiju Vjačelsavs Dombrovskis (S).

Jau ziņots, ka Saeima otrdien ārkārtas sēdē atbalstīja noteikumus, kas reglamentē Saeimas pastāvīgo komisiju izveidošanu.

Saeimas pieņemtais lēmums paredz – katrs Saeimas deputāts var tikt ievēlēts tikai vienā no šādām komisijām: Ārlietu komisijā; Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā; Juridiskajā komisijā; Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā; Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā; Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā; Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā; Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā; Sociālo un darba lietu komisijā.

Minēto Saeimas komisiju izveidošanā paredzēts ievērot proporcionalitātes principu. Proti, vēl viens deputāts no tās pašas frakcijas šajās komisijas var būt tikai tad, ja šīs frakcijas deputāti jau ir pārstāvēti visās minētajās komisijās.

Deputāts var strādāt arī tikai vienā no šādām komisijām: Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā; Pieprasījumu komisijā; Publisko izdevumu un revīzijas komisijā; Nacionālās drošības komisijā; Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā; Eiropas lietu komisijā; Ilgtspējīgas attīstības komisijā.

Attiecībā uz Pieprasījumu komisijas, Publisko izdevumu un revīzijas komisijas, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas, Eiropas lietu komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas izveidi plānots ievērot proporcionalitātes principu.

Saeimas lēmums paredz, ka Nacionālās drošības komisijā ievēl pa vienam deputātam no katras frakcijas, bet Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā – divus deputātus no katras frakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!