13.janvāra nakts policijas rāciju ieraksti liecina par apjukumu, kāds valdījis Vecrīgas sargātāju vidū, svētdienas, 18.janvāra vakarā vēsta raidījums "Nekā personīga".

Ierindas policisti, kas otrdien atradās Vecrīgā, nebija brīdināti, ka pēc mītiņa varētu notikt vēl kādas aktivitātes, kurās būs nepieciešama viņu palīdzība. Sākumā valda apjukums un trūkst nepieciešamā ekipējuma. Kādā no divu ierindas drošībnieku sarunām uz jautājumu "Ko darīsim?", otrs atbild "Lūgsim Dievu".

Rāciju ieraksts:

-Pareizi sapratām, tā ir otrā mašīna Smilšu ielā?

-Jā, deg mašīna Smilšu ielā, bet mēs atrodamies pie Saeimas nama un iespējas nav uzreiz tikt ārā, jo te ir viss nobloķēts ar policiju. Vai nav iespējas pirmo mašīnu piesūtīt?

- Kurā vietā deg mašīna?

- Smilšu ielā.

- Nu ejiet ar aparātiem, ugunsdzēšamie aparāti ir jums?

- Ir, bet tur arī akmeņi, atvainojiet, un viss kaut kas.

- Nu, skaidrs, labi.

Ir brīži, kad pat paši pieredzējušākie policisti atzinuši, ka ar pašu spēkiem, lai nomierinātu un savaldītu pūli, būs par maz. Kā liecina raidījuma rīcībā esošie ieraksti, koordinētas rīcības nav bijis, aizturētos agresīvos jauniešus nav bijis kur likt, trūcis automašīnu, ar kurām viņus aizvest, tāpat nav bijis skaidrs, uz kurieni viņus nogādāt.

Rāciju ieraksts:

-Tikko saņemts izsaukums no Līvu laukuma, pieci aizturētie, vajagot transportu, lai nogādātu līdz iecirkņiem.

- Jā es dzirdēju, tāpēc es gribu sasaukt Liepu, lai Liepa aizsūta vienu konvoja mašīnu uz Līvu laukumu. Liepa mani nedzird!

Aptuveni pēc stundas policistu vadību notikuma vietā pārņēmis Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs un arī Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis. Tāpat pievienojies Valsts Policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Valdis Voins un Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis, un koordinācija uzlabojusies.

Rāciju ieraksts:

- Vajadzētu pieņemt lēmumu, šo kanālu atstāt tīri kā operatīvo kanālu, strādājam un dodam komandas, informāciju par aizturētajiem un kur viņus likt, varētu nodot pa rezerves kanālu VP pasākumi, varētu risināt šo jautājumu? 

Rāciju ieraksts:

- Izskaidrojiet tiem cilvēkiem, ka tūlīt iekšā būs ļoti, ļoti nepatīkami, ka viņiem nav, uz ko cerēt. Vienkārši veicat izskaidrošanas darbu.

- Kur mums viņus vest, ja mēs dabūsim viņus mašīnā?

-Ja jūs dabūsiet mašīnā, tad mēs tūlīt pateiksim, uz kurieni vest.

Raidījums "Nekā personīga" vēsta, ka ministrs 13.janvāra vakarā iegādājies vīnu. Segliņš norāda, ka tas bijis līdz grautiņu sākumam Vecrīgā. Viņš raidījumam taisnojas, ka stipro alkoholu nelietojot jau trīs gadus: "Nelietoju stipros alkoholiskos dzērienus, es lietoju tikai vīnu vai alu."

Segliņu šoferis aizvedis uz mājām Mārupē. Ministrs ieslēdzis televizoru un tur ieraudzījis notiekošo Vecrīgā. Pēc tam centies sazvanīt šoferi, bet šoferis jau esot ēdis vakariņas un dienesta auto bijis novietots valdības autobāzē. Tā kā sava personīgā auto ministram neesot, nekas cits neatlika kā noraudzīties TV ekrānā un uz notikuma vietu zvanīt.

Vecrīgas attīrīšana no protestētājiem pa īstam sākās vienīgi tad, kad ieradās pretterorisma vienība "Omega", suņu dienests un daudz policistu no Rīgas dežūrdaļām. Kopējiem spēkiem viņiem izdevās Vecrīgu ieņemt. Kad Smilšu ielā nekārības bija galā, pats savām acīm fiksēt notikumus ieradās arī iekšlietu ministrs Mareks Segliņš. Apskatījis grautiņa sekas, Segliņš devās uz Ministru kabinetu, kur līdz vieniem naktī pārrunāja notikušo ar premjeru Ivaru Godmani un valsts policijas priekšnieku Aldi Lieljuksi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!