Foto: LETA
Interesi iesniegt kandidātu sarakstu Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) līdz šim izrādījušas kopumā 19 partijas un partiju apvienības, portālu "Delfi" informēja CVK.

Komisijas apkopotā informācija liecina, ka 14. Saeimas vēlēšanām līdz otrdienai, 26. jūlijam, reģistrēti astoņi kandidātu saraksti - "Attīstībai/Par!", "Stabilitātei!", "Saskaņa", "Progresīvie", "Jaunā vienotība", "Latvija pirmajā vietā", "Apvienotais saraksts - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija" un Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

Šonedēļ sarakstu iesniegšanu CVK vēl pieteikuši partiju apvienība "Zaļo un Zemnieku savienība", Latvijas Krievu savienība, "Republika" un "Konservatīvie".

Kandidātu sarakstu iesniegšana turpinās līdz 2. augustam. CVK atzīst, ka interesi par savu kandidātu sarakstu iesniegšanu kopumā izrādījuši 19 politiskie spēki.

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas saraksti tiks nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt Uzņēmumu reģistrā reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības.

Lai varētu iesniegt kandidātu sarakstu, partijai ir jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un tajā ir jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

14. Saeimas vēlēšanās termiņš, līdz kuram jābūt dibinātām partijām, lai varētu iesniegt deputātu kandidātu sarakstu, ir 2021. gada 30. septembris

Vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu noteica CVK proporcionāli apgabala vēlētāju skaitam, kāds bija reģistrēts Fizisko personu reģistrā četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31. maijā.

Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Rīgas vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās ir 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!