Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 9.maijā, apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā īsteno un uzrauga Atveseļošanas fonda (AF) investīcijas 24,27 miljonu eiro apmērā elektroautobusu un to elektrouzlādes staciju izveidošanai, un zemās grīdas tramvaju iegādei Rīgā.

SM portālu "Delfi" informēja, ka no minētās summas 10 miljoni eiro pieejami četru zemās grīdas tramvaju iegādei un 14,27 miljoni eiro – 17 elektroautobusu iegādei un septiņu elektrouzlādes staciju izveidei.

Ministrijā norādīja, ka AF investīcijas mērķis ir nodrošināt bezemisiju transportlīdzekļus pilsētas sabiedriskā transporta pārvadājumos, veicinot emisiju samazināšanu Rīgas sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā, tādējādi uzlabojot arī sabiedriskā transporta pieejamību, pasažieru ērtību līmeni un drošību visām iedzīvotāju grupām.

Rīgas pilsētas transporta maršrutu tīklu apkalpo kopā vairāk nekā 700 sabiedriskā transporta vienības, tostarp 265 autobusi ar "EURO 2" un "EURO 3" klases dzinējiem, kas jānomaina ar mazemisiju vai bezemisiju transportlīdzekļiem.

AF investīcijas īstenotājs ir Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", kas sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus, izmantojot autobusus, trolejbusus un sliežu sabiedrisko transportu, un ar kuru Rīgas domei ir noslēgts sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas līgums.

Elektroautobusu un to elektrouzlādes staciju izveidošana, un zemās grīdas tramvaju iegāde Rīgā ir viens no pasākumiem SM īstenotajā Rīgas metropoles areāla transporta sistēmas zaļināšanas reformā, kurā kopumā plānots ieguldīt 295 miljonu eiro lielu AF finansējumu.

"Reformas mērķis ir mazināt transporta radīto negatīvo ietekmi uz galvaspilsētas vides kvalitāti un veidot iedzīvotāju vajadzībām atbilstošus integrētus sabiedriskā transporta pakalpojumus, stiprinot dzelzceļa kā sabiedriskā transporta mugurkaula lomu. Sagaidāms, ka īstenotā reforma veicinās iedzīvotāju ikdienas pārvietošanās paradumu maiņu un mudinās iedzīvotājus pārsēsties no privātā transporta uz sabiedrisko, kas savukārt dos pozitīvu pienesumu Eiropas zaļo mērķu sasniegšanai," skaidroja ministrijā.

Savukārt satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pauda, ka pārvietošanās sabiedriskajā transportā, dodoties darba gaitās, uz skolu un bērnu dārziem un citiem galamērķiem ir daudzu iedzīvotāju ikdienas būtiska sastāvdaļa.

"Esmu gandarīts, ka pakāpeniski virzāmies uz priekšu, īstenojot pārmaiņas transporta jomā, kas nodrošinās iedzīvotājiem lielākas ērtības un komfortu. Vienlaikus veco transportlīdzekļu nomaiņa ir ieguvums visiem pilsētniekiem, jo samazināsies vides piesārņojums un trokšņa līmenis," atzina ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!