Šogad 1. augustā visā Latvijas teritorijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums, informēja Latvijas Astronomijas biedrība.
Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos - četros gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2006.gada 29. martā, bet nākamais būs novērojams tikai pēc divarpus gadiem - 2011.gada 4. janvārī. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojama tikai 2142. gadā.

2008. gada 1. augustā aptumsums Rīgā sāksies plkst.11:47, maksimālā fāze būs plkst.12:51, bet aptumsums beigsies plkst. 13:54. Latvijas rietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat divām minūtēm ātrāk, bet austrumu daļā - līdz pat divām minūtēm vēlāk. Maksimālā aptumsuma fāze (Saules diametra aizsegtā daļa) Rīgā būs 0,49, Liepājā - 0,46, bet Alūksnē - 0,52.

1.augustā daļējs Saules aptumsums būs novērojams Eiropas ziemeļu un austrumu daļā, bet šaurā joslā, kas sākas Arktikā, stiepjas pāri Krievijai Sibīrijas reģionā un Altajā, pāri Mongolijai, un noslēdzas Ķīnā, būs novērojams pilns Saules aptumsums. Vairākas novērotāju grupas no Latvijas dodas uz Krieviju, lai novērotu pilnu Saules aptumsumu.

Latvijas Astronomijas biedrība atgādina, ka Saules un Saules aptumsuma novērojumu laikā uz Sauli nekādā gadījumā nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci, binokli, tālskati vai teleskopu. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls.

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu, tā izskatās pēc pīrāga vai sirpja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!