Foto: stock.xchng
Saeima ceturtdien, galīgajā lasījumā skatot grozījumus alkoholisko dzērienu aprites likumā, nolēma saglabāt likumā ierobežojumu tirgot alkoholiskos dzērienus Zinību dienā, 1.septembrī, taču noraidīja priekšlikumu tādu pašu ierobežojumu attiecināt uz Sieviešu dienu, 8.martu.

Lai arī par likumprojekta virzību atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iepriekš nolēma izslēgt deputātes Sarmītes Ķikustes (JL) iesniegto priekšlikumu liegt alkohola tirdzniecību 1.septembrī, parlamenta sēdē vairākums tomēr atbalstīja ierobežojuma saglabāšanu.

Ironizējot par Ķikustes savulaik iesniegto priekšlikumu, deputāts Kārlis Šadurskis (PS) bija iesniedzis priekšlikumu liegt alkohola tirdzniecību arī 8.martā. Deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK) šajā priekšlikumā saskatīja iespējamos cilvēktiesību pārkāpumus un etniska konflikta izvēršanās draudus, tādēļ aicināja neatbalstīt šādu likuma grozījumu pieņemšanu, ko parlaments arī darīja.

Likumprojekts arī paredz citus grozījumus alkohola mazumtirdzniecībā, - ja papildus alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vai alus mazumtirdzniecības licencē norādītajai pastāvīgajai tirdzniecības vietai tiek pieteikta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnē, attiecīgajā licencē minētā darbība norādītajā vietā tiek atļauta uz laiku līdz septiņiem mēnešiem kalendārajā gadā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības licenci, alus mazumtirdzniecības licenci vai arī komersanta apliecinātu licences kopiju novieto tirdzniecības vietā tā, lai patērētājiem tā būtu redzama.

Likumprojekts paredz, ka uz mazumtirdzniecību tikai ar vīnu vai raudzētajiem dzērieniem, kurus līdz 30 000 litriem gadā komersants saražo no tā īpašumā esošajos dārzos un dravās iegūtiem produktiem, ja mazumtirdzniecību veic šo alkoholisko dzērienu ražotājs, neattiecas mazumtirdzniecības aizliegums telpās, kurās tirdzniecības zāle ir mazāka par 20 kvadrātmetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!