Foto: Publicitātes foto

Kopš 2000. gada, kad Latvijā sākta kaulu smadzeņu transplantācija, palīdzība sniegta vairāk nekā 300 cilvēkiem, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstāve Ilga Namniece.

Kaulu smadzeņu transplantācija mēnesī tiek veikta vidēji četriem pacientiem, savukārt gada laikā cilmes šūnu transplantāciju saņem vidēji 34 cilvēki. Pirmā perifēro asiņu cilmes šūnu transplantācija Latvijā tika veikta 2000.gada 15.maijā, - tolaik vēl slimnīcas "Linezers" Hematoloģijas centrā.

Tagad Austrumu slimnīcas Hematoloģijas un transplantācijas nodaļa ir vienīgā vieta Latvijā, kur pacientiem ar onkoloģiskajām hematoloģiskajām slimībām var nodrošināt nepieciešamo cilmes šūnu transplantāciju, ja tas nepieciešams kombinācijā ar ķīmijterapiju.

RAKUS Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas 1B Hematoloģijas-transplantācijas nodaļas vadītāja, ārste-hematoloģe Ilze Trociukas skaidro, ka kaulu smadzeņu transplantācijas operācija ir nepieciešama cilvēkiem ar dažādām asinsrades saslimšanām. Tā arī ir piemērota gadījumos, kad nav sasniegta ļaundabīgā audzēja remisija, vai ja slimība ir atgriezusies. Ar cilmes šūnu terapiju iespējams panākt pilnīgu izveseļošanos un pagarināt dzīvildzi, norāda ārste.

Nodaļas vadītāja atzīmē, ka cilmes šūnu materiāla savākšanas process ir ļoti komplicēts un laikietilpīgs, pietam darba gaitā nākas saskarties arī ar dažādām kaitīgām vielām, piemēram, šķidro slāpekli un cilmes šūnu konservantiem.

"Šo 20 gadu laikā teju visu nodaļas pacientu cilmes šūnas esmu apstrādājusi ar savām rokām, pirms pašas transplantācijas auklējot un šūpojot cilmes šūnas rokās, lai tās saglabātu siltumu," stāsta ārste, izsakot pateicību par ieguldīto darbu gan nodaļas virsmāsai Ingūnai Rozentālei, gan arī pārējām māsām un māsu palīgiem.

Neraugoties uz Covid-19 infekcijas pandēmiju, darbs stacionāra Latvijas Onkoloģijas centrā ne uz mirkli nav apstājies - joprojām onkoloģiskajiem pacientiem tiek veiktas gan sarežģītas operācijas, gan arī tiek nodrošināti ambulatorie pakalpojumi - ārstu konsultācijas un diagnostiskie izmeklējumi

Austrumu slimnīcā ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pacientu skaita - onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%. Austrumu slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!