Bijušā Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa parakstītā 200 miljonu vekseļa dēļ, pašvaldība šogad nevarēs īstenot projektus, kuru realizācijai nepieciešams aizņēmums, 17. maija domes sēdē informējis pašvaldības vadītājs Imants Balodis.

Balodis skaidro, ka pirmdien no Finanšu ministrijas (FM) saņēmis vēstuli, kurā norādīts, ka ministrija nav guvusi pārliecību par Lielvārdes novada pašvaldības spēju uzņemties jaunas aizņēmumu un galvojumu saistības. FM lēmums izriet no 29. aprīļa Lielvārdes novada pašvaldības vadības un revidentu SIA "Auditorfirma Šķibele un Partneri" ziņojumos sniegto informāciju, raksta reģionālais portāls "fakti.lv".

"Līdz ar to Lielvārdes novada pašvaldības jaunus aizņēmumu un galvojumu saistību pieteikumus būs iespējams izskatīt tikai pēc tam, kad Lielvārdes novada pašvaldība būs guvusi pierādāmu pārliecību, ka vekselis 200 miljonu apmērā pašvaldībai nerada iespējamas saistības," teikts FM vēstulē.

Lielvārdes pašvaldība šogad visticamāk varēs īstenot vien mazos projektus, kuriem atvēlēti līdzekļi pašvaldības budžetā, skaidro Balodis, nosaucot situāciju par "ļoti nopietnu".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš atkāpās no amata pēc tam, kad nesaskaņojot ar domi, viņš parakstīja 200 miljonu eiro vērtu vekseli ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju.

Āboliņš vērsās Valsts kasē (VK), lūdzot apstiprināt aizdevuma piešķiršanu Lielvārdes pašvaldībai un sniegt galvojumu par 200 miljonu eiro summu. Tas nozīmētu, ka gadījumā, ja pašvaldība nespētu pildīt savas saistības ar ārzonas kompāniju "Riverside HK Ltd", tās pārņemtu VK. FM Āboliņa rīcību raksturoja kā deviņdesmito gadu sākuma cienīgu afēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!