Foto: F64

Paredzēts, ka ap 2020. gadu vai nedaudz agrāk vidējā izglītība Latvijā būs obligāta, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" saka Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

"Domāju, ka viena no mūsu lielākajām kļūdām pēc valsts neatkarības atgūšanas bija atteikšanās no obligātās vidējās izglītības," viņš atzīst.

Jaunieši gan varēsi brīvi izvēlēties, vai mācīties vidusskolā vai profesionālajā skolā. "Mūsu mērķis – 50% 9. klases absolventu iestājas profesionālajā skolā, otra puse – vidusskolā. Šobrīd šī proporcija ir 40 pret 60."

Šadurskis, skaidro, ka profesionālajā izglītībā pēdējos gados ir ieguldīts apjomīgs finansējums – gan infrastruktūras sakārtošanai, gan apmācību metodēs. Viņš uzsver, ka profesionālo skolu absolventi var iegūt tādas prasmes, ko vidusskolā iegūt nevar.

Ministrs ir pārliecināts, ka specializācija vidusskolās ir pareiza pieeja. "Galvenais, lai skola piedāvā izvēles iespējas – vairākas izglītības programmas."

Attiecībā uz mācību gada pagarināšanu Šadurskis norāda, ka mācību nedēļa ir tā pārslogota, ka neesot citas alternatīvas kā mācību gadu pagarināt par divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!