Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2021. gada valsts budžeta projekta, vidēja termiņa budžeta ietvara 2021., 2022. un 2023. gadam likumprojekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 500 priekšlikumu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2021.-2023. gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 170 priekšlikumi.

Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 360 priekšlikumi.

Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas Saeimas frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus par valsts budžeta projekta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam (MK).

Atbildīgā komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks pēc MK atzinuma saņemšanas, informē Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2021.gadam", "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023.gadam" un 28 budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 23. novembrī.

Trešdien, 28. oktobrī, Saeima attālinātā ārkārtas sēdē pēc vairāk nekā sešu stundu debatēm konceptuāli atbalstīja nākamā gada budžeta paketi jeb kopumā 30 likumprojektus.

Šī ir pirmā reize, kad Saeima darbu pie budžeta veic attālināti e-Saeimas platformā Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ.

Likumprojekti tiek izskatīti divos lasījumos steidzamības kārtā, priekšlikumu iesniegšanas otrajam lasījumam termiņš noteikts līdz piektdienas, 30. oktobra, pusdienlaikam, bet otrais lasījums Saeimā paredzēts 23. novembrī.

Saskaņā ar likumu budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus starp lasījumiem Saeimā vērtē arī Ministru kabinets, sniedzot savu atzinumu.

Opozīcijas pārstāvji balsoja pret visas paketes izskatīšanu steidzamā kārtā, tomēr konceptuāli atbalstīja lielāko daļu likumprojektu, izņemot vairākus likumprojektus par nodokļu izmaiņām, budžeta projektu un vidēja termiņa budžeta likumprojektu, kurus neatbalstīja.

Paredzams, ka uz otro lasījumu priekšlikumus budžeta paketes likumprojektiem iesniegs gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas pārstāvji. Koalīcijas pārstāvji jau pauduši vēlmi rast vairāk finansējuma onkoloģijas pacientiem un darīt to uz akcīzes nodokļa paaugstināšanas rēķina.

Tāpat nodomi iesniegt priekšlikumus gan no koalīcijas, gan opozīcijas puses tika izteikti par nodokļu izmaiņām alternatīvajos nodokļu režīmos strādājošajiem.

Debatēs darba dienas garumā piedalījās 30 deputāti jeb 30% no Saeimas deputātu kopskaita, kā arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un vairāki ministri. Kopumā šogad Saiema darbu pie budžeta paketes pirmajā lasījumā beidza stundu ātrāk nekā pērn, kad Saeimas darba diena ilga no deviņiem rītā līdz septiņiem vakarā.

Darbs e-Saeimas platformā noritēja raiti un bez tehnoloģiskām problēmām.

Izsekot tam, kā dienas gaitā ritēja debates Saeimā, var teksta tiešraides, ko "Delfi" piedāvāja dienas garumā, arhīvā šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!