25 projekti saņems Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu zinātnes attīstīšanai Latvijā, informē Valsts izglītības attīstības aģentūrā (VIAA).
Kā uzsver VIAA, projektu iesniegumu atlases pirmajā kārtā ESF aktivitātē "Cilvēkresursu piesaiste zinātnei" aģentūra saņēmusi 154 projektus. Taču no tiem tikai četri pilnībā atbilst visiem kritērijiem, bet 21 projektā jāveic uzlabojumi.

ESF aktivitātes "Cilvēkresursu piesaiste zinātnei" vispārējais mērķis ir nodrošināt zinātniskajā darbā nodarbināto skaita pieaugumu, sekmēt ārvalstīs strādājošo zinātnieku atgriešanos Latvijā un ārvalstu zinātnieku piesaisti. Aktivitāte paredz atbalstu jaunu darba vietu izveidei zinātniekiem, to atalgojumam un darba vietu uzturēšanas izdevumiem zinātniskajās institūcijās, jaunu zinātnisko grupu izveidošanai zinātnes projektu īstenošanai un pētījumiem eksakto, sociālo un humanitāro zinātņu virzienos, kā arī sadarbības pasākumiem ar augstskolām, pētniecības centriem un uzņēmumiem. Projektu varēja izstrādāt un iesniegt valsts zinātniskā institūcija - valsts zinātniskais institūts, valsts augstskola vai valsts augstskolas zinātniskais institūts.

Projektu iesniegumu iesniegšanas termiņš bija 29. janvāris, un pēc tam trīs mēnešu laikā vērtēšanas komisija veica detalizētu projektu vērtēšanu.

Plānots, ka vienošanās par finansējuma saņemšanu tiks noslēgtas šā gada augusta beigās, ja līdz tam laikam tiks piešķirts finansējums. Pirmajai atklātas projektu iesniegumu atlases kārtai pieejamais publiskais finansējums ir 30 miljoni latu. Atklātas projektu iesniegumu atlases pirmajā kārtā apstiprināti projekti par 29 645 954 latiem, savukārt 354 046 lati tiks izlietoti atlases otrajā kārtā. Maksimālais ESF līdzfinansējuma apmērs ir 85% no kopējās projekta attiecināmo izmaksu kopsummas.

VIAA direktore Dita Traidās uzsver, ka aģentūra ir gandarīta par zinātnieku interesi saņemt ESF finansējumu projektu īstenošanai, taču atzīst, ka liela daļa projektu neatbilst būtiskiem vērtēšanas kritērijiem. Piemēram, vairāki projektu iesniedzēji vēlējās piesaistīt tādus sadarbības partnerus projektu īstenošanā, kas neatbilst izvirzītajiem kritērijiem. Daļā projektu nebija aizpildītas projektu iesniegumu sadaļas, līdz ar to informācija par projektu bija nepilnīga. Vairākus projektus nācās noraidīt pētījuma projekta zinātniskās kvalitātes dēļ, jo nebija norādīti zinātniskie mērķi un nebija pamatota pētījuma projekta zinātniskā aktualitāte, skaidro Traidās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!