Foto: LETA

Četri Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās vietvarā ievēlētie politiskie spēki trešdien, 30. septembrī, parakstīja Sadarbības līgumu kopā ar pielikumu – Rīcības plānu Rīgai. Ko paredz rīcības plāns un kādu Rīgu vēlas redzēt jaunie domnieki, apkopo portāls "Delfi".

Koalīciju veidos četri politiskie spēki: "Attīstībai/Par!"/ "Progresīvie" (APP), "Jaunā Vienotība" (JV), "Nacionālā apvienība"/ "Latvijas Reģionu apvienība" (NA/LRA) un Jaunā konservatīvā partija (JKP).

Rīcības plānam Rīgai ir deviņas daļas: pārvaldība, izglītība, kultūra, mobilitāte un infrastruktūra, pilsētvide, vides aizsardzība, mājokļi, sociālie jautājumi un ekonomika un uzņēmējdarbība. Katrai nodaļai ir apakšnodaļas, un katra apakšnodaļa sākas ar izvirzītu mērķi, kas līdz 2025. gadam jāsasniedz. Līdz ar to plānā ir izvirzīti teju 30 līdz 2025. gadam sasniedzami mērķi.

"Nē" korupcijai

Četri politiskie vienojušies līdz 2025. gadam pārskatīt domes departamentu, kapitālsabiedrības un aģentūru funkcijas un veikt padziļinātu auditu. Domes koalīcijas partijas arī plāno līdzsvarot pašvaldības budžetu, samazinot budžeta deficītu. Politiķi plāno domē un tās kapitālsabiedrībās izskaust korupciju, tādējādi atjaunojot iedzīvotāju uzticību Rīgas domes darbam.

Tāpat politiķi plāno izstrādāt un ieviest sadarbības modeli ar Rīgas metropoles areāla pašvaldībām transporta plānošanas un mobilitātes, izglītības sistēmas attīstības un citās jomās. Plānos ir arī nodrošināt plašu iedzīvotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā un iesaisti apkaimju dzīves organizēšanā.

Bērnudārzi bez rindām

Politiskie spēki apņēmušies divu gadu laikā nodrošināt ikvienam bērnam Rīgā vietu bērnudārzā. Tāpat plānots pirmsskolas pedagogiem un darbiniekiem nodrošināt cienīgu atalgojumu. Rīcības plāns paredz, ka dome, plānojot 2021. gada budžetu, iezīmē "skaidru ceļu pirmsskolu jomā strādājošo atalgojumu celšanai, lai risinātu pirmsskolu pedagogu trūkumu". Politiķi plāno arī popularizēt tautas sportu rīdzinieku vidū.

Plāns paredz arī sadarbībā ar augstskolām Pārdaugavā izveidot "zināšanu jūdzi", kurā ietilptu Latvijas Nacionālā bibliotēka, trīs lielākās augstskolas un to kopmītnes.

Neliela vieta piecgades plānā ir arī kultūrai. Politiķi ir apņēmušies nodrošināt, ka 2025. gadā "augstvērtīgs kultūras piedāvājums ir viena no Rīgas vērtībām, kas veido pilsētas identitāti, piesaistot tai iedzīvotājus un viesus".

Savukārt sadaļā par kultūrvēsturisko mantojumu politiskie spēki rosina pārskatīt Rīgas pieminekļu aģentūras funkcijas un atjaunot Rīgas kultūras pieminekļu inspekciju, kurai būtu kontroles funkcijas kultūrvēsturiskā mantojuma aizsardzībā.

Riteņbraucēju un gājēju atbalstoša vide

Politiķi Rīgu 2025. gadā redz kā pilsētu bez bedrēm. Tāpat piecu gadu laikā plānots ielikt pamatu ceļu infrastruktūras uzturēšanai un uzlabošanai, kā arī ātru un pieejamu sabiedrisko transportu padarīt par galvaspilsētas mugurkaulu.

Plānā nav aizmirsts arī par veloinfrastruktūru. Nodrošinot iespēju ērti pārvietoties ar velosipēdu gan centrā, gan apkaimēs, tiks veicināta riteņbraucēju īpatsvara palielināšanās.

Politisko spēku plānos ir arī izstrādāt un ieviest publiskās ārtelpas vadlīnijas un Rīgas dizaina kodu, kā arī izvērtēt Tērbatas ielas kā gājēju ielas eksperimenta norisi un rezultātus un vienoties par pieeju gājēju ielu attīstībai Rīgā.

Klimatneitrāla galvaspilsēta

Līdz 2025. gadam plānots samazināt Rīgā radīto atkritumu daudzumu. Plānots nodrošināt atkritumu dalīto vākšanu iepakojumam, bioloģiskajiem un pēc iespējas arī citiem atkritumu veidiem. Politiķi cer nodrošināt, ka gaisa, ūdens, augsnes, trokšņu un citu veidu piesārņojums Rīgā tiek samazināts.

Jaunā koalīcija rosina izveidot koku stādīšanas un saglabāšanas programmu, jo īpaši veicinot ielu apstādījumu atjaunošanu. Tāpat politiskie spēki apņēmušies nodrošināt, ka Rīgas īpašumā esošie meži tiek apsaimniekoti atbilstoši pilsētnieku interesēm.

Domnieki saredz, ka Rīga 2025. gadā būs ceļā uz to, lai kļūtu par pirmo klimatneitrālo galvaspilsētu Baltijā.

Drošība ielās

Politiķi plāno veicināt rīdzinieku drošības sajūtu. Plānos ir pārskatīt Rīgas pašvaldības policijas funkcijas, par prioritāti nosakot iedzīvotāju drošību, sabiedrisko un pilsētvides kārtību, tāpat politiskie spēki apņēmušies uzlabot drošību uz ielām.

Pilsētā piecu gadu laikā ierobežos azartspēļu pieejamību, mazinās nelegālā alkohola un narkotisko vielu tirdzniecību un alkohola pieejamību nakts stundās.

Jauni mājokļi un uzņēmumi

Pēc pieciem gadiem mājokļi būs pieejami gan zemu, gan vidēju ienākumu iedzīvotāju grupām un speciālistiem, savā plānā paredz politiķi. Piecu gadu laikā paredzēts atjaunot un attīstīt mājokļu fondu Rīgā, izveidojot Rotācijas fondu un veicinot īres dzīvokļu būvniecību zema enerģijas patēriņa ēkās, kā arī veicinot graustu sakārtošanu.

Viena atsevišķa nodaļa piecgades plānā veltīta arī ekonomikai un uzņēmējdarbībai. Politiķi nosprauduši kā mērķi līdz 2025. gadam Rīgu padarīt par vietu, "kur radoši strādāt, veidot karjeru un ģimeni dinamiskā vidē ar kvalitatīvas izglītības, mājokļu, daudzveidīgas kultūras dzīves pieejamību".

Piecgades plāns arī paredz, ka pilsēta būs atvērta jauniem uzņēmumiem, radošajām industrijām, kas sekmē inovatīvu risinājumu rašanos esošo uzņēmumu izaugsmei.

Vēstīts, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notika šā gada 29. augustā. Trīs dienas – no 26. līdz 28. augustam – vēlētāji varēja nobalsot iepriekš. Vēlēšanās piedalījās 171 507 jeb 40,58% vēlētāju. Rīgas domes vēlētāju sarakstos bija reģistrēti 422 681 balsstiesīgi pilsoņi.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ievēlēti pārstāvji no septiņu partiju sarakstiem. Lielāko vēlētāju atbalstu guva partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotais saraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!