Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Spriedumu, ar kuru privātpersonai tika noteikts 300 eiro naudas sods par uzņēmuma "Coo Culte" zīmola kleitu nomu, kas sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi, portālam "Delfi" skaidro to pieņēmusī tiesnese Ilze Apse.

Kleitas ar preču zīmi "Coo Culte" tika iznomātas par naudas atlīdzību, nesaņemot par to autortiesību īpašnieka atļauju.

Dizainparaugu likuma 1. panta 4. punkts nosaka , ka dizainers — dizainparauga autors, fiziskā persona, kuras radošā darba rezultātā izveidots dizainparaugs. Dizainparaugu likums regulē tiesiskās attiecības dizainparaugu reģistrācijas, izmantošanas un aizsardzības jomā.

Šā likuma 3. pants nosaka, ka līdztekus tiesiskajai aizsardzībai pēc šā likuma noteikumiem vai neatkarīgi no tiem dizainparaugu var aizsargāt kā dizaina darbu atbilstoši Autortiesību likuma noteikumiem. Savukārt, 12.pants nosaka dizainparauga īpašnieka izņēmuma tiesības – izņēmuma tiesības uz dizainparaugu var nodrošināt Latvijas Republikas Patentu valdē.

Persona, uz kuras vārda Valsts dizainparaugu reģistrā reģistrēts dizainparaugs, uzskatāma par dizainparauga īpašnieku (tiesīgu īpašnieku). Dizainparauga īpašniekam ir izņēmuma tiesības izmantot dizainparaugu un aizliegt to izmantot jebkurai citai personai.

Par dizainparauga izmantošanu it īpaši uzskata tāda izstrādājuma izgatavošanu, kurā dizainparaugs īstenots vai iekļauts, kā arī šāda izstrādājuma piedāvāšanu pārdošanai, importu, eksportu, lietošanu, citāda veida izplatīšanu tirgū un uzglabāšanu minētajiem nolūkiem. Minētā likuma 13. pantā ir noteikti izņēmuma tiesību ierobežojumi, un tieši izņēmuma tiesības nevar attiecināt uz: darbībām, ko veic privātām vajadzībām un nekomerciālos nolūkos.

Izskatītajā lietā dizainparaugs tika izmantots komerciālos nolūkos.

Saskaņā ar Autortiesību likuma 15. panta ceturto daļu autoram ir tiesības izmantot savu darbu jebkādā veidā, atļaut vai aizliegt tā izmantošanu, saņemt atlīdzību par atļauju izmantot savu darbu un par darba izmantošanu. Savukārt, 40.pants nosaka darba izmantošanas tiesības.

Lietā nebija strīda, ka kleitas ir orģināldarbi, to apstiprināja lietā esošie dokumenti. Kleitu autore, redzot iznomāšanas reklāmu, iznomātāju vairākkārtīgi bija informējusi, ka kleitas ir orģināldarbi, ar "Coo Culte" preču zīmi.

Tika noskaidrots, ka pārkāpēja izmantoja SIA "Lingerie Baltic" piederošo preču zīmi "Coo Culte", iznomājot kleitas ar preču zīmi "Coo Culte" par naudas atlīdzību, nesaņemot par to autortiesību īpašnieka atļauju.

Naudas soda apmērs tika noteikts, ņemot vērā pārkāpējas personību, to, ka viņa ir invalīde, skaidro tiesnese.

"Delfi" jau rakstīja, ka plašas diskusijas raisījis publiski pieejamais tiesas spriedums, kurā par nepamatotu Latvijā izveidotā zīmola "Coo Culte" kleitu iznomāšanu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa kādai sievietei šogad piespriedusi 300 eiro naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!