Foto: Shutterstock
Cilvēks gada laikā izdzer līdz kubikmetram ūdens – pudeļu ūdens šādā apjomā izmaksātu ap 300 eiro gadā, bet krāna ūdens – vien eiro, aplēsuši domubiedru grupas "Vitamīns Ū" pārstāvji. Arī Eiropas Savienībā (ES) tiek kaldināti plāni, kā veicināt dzeramā ūdens pieejamību dalībvalstīs, tāpēc portāls "Delfi" skaidro, kādi tieši ir ES plāni, cik kvalitatīvs ir Latvijā pieejamais krāna ūdens, kā arī, kādā stāvokli atrodas pilsētu brīvkrāni.

Jau ziņots, ka oktobra izskaņā Eiropas Parlaments (EP) Strasbūrā skatīja ziņojuma projektu par grozījumiem dzeramā ūdens direktīvā, kas cita starpā paredzētu noteikt augstākas kvalitātes prasības un aicināt padarīt dzeramo ūdeni pieejamu ikvienam. Lai gan direktīvas grozījumi vēl ir izstrādes un apspriešanas procesā, portāls "Delfi" devās noskaidrot, kādas pārmaiņas tie pieņemšanas gadījumā varētu nest.

Lielākajai daļai Latvijas mājsaimniecību, kas pieslēgtas centrālajai ūdens apgādes sistēmai, izņemot daļu Rīgas, dzeramais ūdens tiek nodrošināts no pazemes ūdens avotiem. Pirms nonāk ūdensvadā un turpina ceļu uz iedzīvotāju glāzēm, tas tiek attīrīts. Ūdens piegādātājiem regulāri jāveic dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudes, savukārt Veselības inspekcija (VI) par valsts budžeta līdzekļiem veic auditmonitoringu. Tiesa, tā kā Latvijā ir ārkārtīgi daudz mazu ūdens apgādes sistēmu, visur ierobežotā finansējuma dēļ VI pārbaudes nevar veikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!