Foto: LETA
4. maija Deklarācijas klubs Saeimu rosinās nodēvēt Uzvaras parkā esošo pieminekli par okupāciju atceres vietu, pirmdien preses konferencē informēja kluba prezidente Velta Čebotarenoka.

Viņa norādīja, ka pagaidām klubs oficiāli ar šādu lūgumu Saeimā nav vērsies, taču to darīs. Iespējams, klubs vērsīsies arī ar vēstuli Rīgas domē.

Izklāstot kluba ieceri, Čebotarenokas teica, ka Uzvaras parkā esošo pieminekli varētu nodēvēt par okupāciju atceres vietu, zem tā izvietojot Latvijas Okupācijas muzeja filiāli un paskaidrojošu elementu par okupācijām, kas skāra Latviju. Vienlaikus kluba prezidente neizslēdza, ka šajā vietā varētu tikt izvietoti arī citi elementi.

Čebotarenoka norādīja, ka patlaban ieceri ar savu parakstu atbalstījuši 360 cilvēki.

Preses konferencē Čebotarenoka arī norādīja, ka ir ļoti vīlusies par lēno virzību saistībā ar Neatkarības laukuma plāksnes izveidi. Viņa noteica, ka šādas plāksnes izveide izmaksātu nelielu summu, bet tikmēr Rīgas dome bijusi gatava ieguldīt vairākus miljonus eiro Uzvaras parka infrastruktūras atjaunošanā.

Čebotarenoka uzsvēra, ka laukums tika izveidots ar mērķi uzturēt dzīvu neatkarības jēdzienu, jo neatkarība ir jāsargā, jāstimulē un par to ir jārunā. "Gadījumā, ja Rīgas dome neizsludinās Neatkarības laukuma izveides skiču konkursu, klubs gaidīs divus gadus līdz pašvaldību vēlēšanām, kurās cilvēki, redzot domes pieņemtos lēmumus, varēs izdarīt savu izvēli," pauda kluba prezidente.

Ka ziņots, bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš, Vaira Vīķe-Freiberga un 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Čebotarenoka martā vērsās Rīgas domē ar lūgumu sniegt informāciju par Neatkarības laukuma labiekārtošanas plāniem.

Prezidenti vēstulē interesējās par to, kādu finansējumu Rīgas dome ir piešķīrusi Neatkarības laukuma izveides skiču konkursa organizēšanai, kā arī mudina domi uz aktīvu rīcību šajā jautājumā.

Bijušie prezidenti vēstulē arī atgādināja, ka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome 2018. gada 30. maijā, ar balsu vairākumu nolemjot atbalstīt Jēkaba laukuma pārdēvēšanu par Neatkarības laukumu, to darīja ar nosacījumu, ka laukums tiek izveidots atbilstoši jaunā nosaukuma saturam.

Aizvadītā gada izskaņā arī Saeima pieņēma lēmumu Jēkaba laukumu Rīgā pārdēvēt par Neatkarības laukumu.

Jēkaba laukums izvēlēts, jo tas savieno divas vēsturiski svarīgas ēkas - Latvijas Nacionālo teātri un Saeimas namu. Kā uzsvērts likuma anotācijā, abas celtnes sevī glabā atmiņas par vēsturiski ļoti nozīmīgiem notikumiem. 1918. gada 18. novembrī teātra namā proklamēta Latvijas Republika, savukārt Saeimas namā 1990. gada 4. maijā Augstākā padome pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", bet 1991. gada 21. augustā - konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu".

Savukārt Rīgas domes Pieminekļu padome decembrī nolēma aicināt pašvaldību izstrādāt Neatkarības laukuma attīstības koncepciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!