Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) atzīst, ka 420 eiro par likmi nav pietiekama samaksa par pedagogu veicamo darbu.

Kā ziņots, no 2014.gada 1.septembra tiks paaugstināta vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu zemākās mēneša darba algas likme pedagogiem ar darba stāžu virs desmit gadiem 420 eiro jeb 295 latu apmērā, ar darba stāžu 5-10 gadiem 410 eiro jeb 288 latu apmērā, ar darba stāžu līdz 5 gadiem 400 eiro jeb 281 lata apmērā.

"Būtībā jebkura summa, kuru nosauktu, varētu likties nepietiekama salīdzinājumā ar ārkārtīgi lielo atbildību un darbu, kuru veic pedagogi. Skaidrs, ka šie 420 eiro par likmi ir par maz, mūsu tuvākais mērķis varētu būt šīs summas dubultošana. Bet šī jaunā darba samaksas sistēma, iespējams, ietver pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, lai mums būtu skaidrs, kāds ir tas mērķis, uz ko mēs vidējā termiņā tiecamies," intervijā aģentūrai LETA sacīja Druviete, jautāta par to, kāds varētu būt adekvāts atalgojums pedagogiem par viņu darbu.

Taujāta par iespējām jau šogad paaugstināt pedagogu atalgojumu vairāk un iespējām novērst izglītības darbinieku protestus, ministre atzina, ka 2014.gadā budžeta grozījumi nav paredzēti, līdz ar to neatkarīgi "no mūsu gribas, acīmredzot, šajā gadā neizdosies nodrošināt augstākas algas".

"Darbs pie 2015.gada budžeta jau ir sācies ciešā sadarbībā ar pedagogu arodbiedrību un profesionālajām organizācijām. Domāju, ka, tikai kopīgi meklējot risinājumus, varēsim nonākt pie laba rezultāta. Paredzētā pedagogu darba samaksas modeļa maiņa mums palīdzēs maksimāli efektīvi sadalīt šos līdzekļus," sacīja Druviete.

Ministre arī norādīja, ka 2012.gadā veikto kļūdaino aprēķinu dēļ arī šogad trūkst 2,5 miljonu eiro pedagogu darba samaksai. Tādēļ vēlreiz tiks precizēti aprēķini un kopīgi ar Finanšu ministriju meklēs veidu, kā nodrošināt to, kas pedagogiem jau ir solīts.

Papildu līdzekļi esot jārod, lai pildītu tās saistības, kas jau tagad ir paredzētas normatīvajos aktos un vienošanās protokolos.
Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) jaunajai valdībai pārmet tās pasīvo rīcību saistībā ar pedagogu atalgojuma modeli un apsver iespēju eksāmenu laikā rīkot protestus, informēja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs. LIZDA atgādina, ka pedagogi patlaban ir radikāli noskaņoti un nav apmierināti, ka jaunā valdība nav sākusi efektīvu darbu nedz pie jauna pedagogu darba samaksas modeļa, nedz pie samaksas paaugstināšanas grafika.

Saeima 22.janvārī Druvieti apstiprināja izglītības un zinātnes ministres amatā. Jaunā valdība apņēmusies izstrādāt jaunu pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeli un sagatavos pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, sacīts jaunās valdības deklarācijas sadaļā "Izglītība, zinātne, sporta, jaunatnes un valodas politika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!