Foto: F64
Turpinot vakcināciju pret Covid-19, šīs nedēļas piecās darba dienās kopā vakcinēti vairāk nekā 22 700 iedzīvotāji – medicīnas iestāžu darbinieki, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, seniori vecumā virs 70 gadiem un iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām, portālu "Delfi" informē Veselības ministrija.

"Ņemot vērā, ka jau pēc pirmās vakcīnas devas sāk veidoties imunitāte un aizsardzība pret Covid-19 saslimšanu smagā formā, tad jau 104 043 Latvijas iedzīvotājiem nodrošināta būtiska aizsardzība pret smagu saslimšanu, tai skaitā vairāk nekā 21 590 no Latvijas iedzīvotājiem ir saņēmuši abas vakcīnu devas, pilnībā pasargājot sevi no smagas saslimšanas pret Covid-19 vai pat hospitalizācijas," stāsta Veselības ministrijas vakcinācijas projekta pārstāve Agnese Strazda.

Šajā nedēļā sasniegts augstākais vienā nedēļā un vienā dienā vakcinēto iedzīvotāju skaits – šo trešdien vakcīnu saņēmuši 6 013 cilvēki, lielākā daļa ir prioritārajā grupā "Seniori vecumā virs 70 gadiem" – 3 531 cilvēks. Kopumā prioritārajā grupā "Seniori virs 70 gadiem" vakcinēti 52 494 Latvijas iedzīvotāji.

"Ņemot vērā, ka seniori virs 70 gadiem ir pārstāvēti arī divās pirmajās prioritārajās grupās – "Veselības aprūpes darbinieki" un "Ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti", kopējais senioriem vecumā virs 70 gadiem nodrošināto vakcīnu skaits Latvijā pārsniedz 61 500 devas. Ņemot vērā iedzīvotāju skaitu šajā vecuma grupā, šobrīd kaut vienu vakcīnu saņēmuši 22% Latvijā dzīvojošie senioru vecumā virs 70 gadiem. Kopumā Latvijas iedzīvotāji vecumā virs 70 gadiem saņēmuši 49% no visām Latvijā izmantotajām vakcīnu devām," norāda Strazda.

Klīnisko pētījumu ziņojumi ir nepārprotami, ka Covid-19 senioriem var patiesi būt bīstams un mirstība vecumā virs 60 gadiem būtiski pieaug, atgādina VM. Tā secina, ka seniori nav pieraduši būt vakcīnu mērķa auditorija, bet šoreiz zinātnieki, veidojot vakcīnas, to darīja primāri tieši senioru labā un arī to cilvēku labā, kuriem citas nopietnas blakussaslimšanas.

Kopā vakcinācijai izmantotas 37 327 devas Pfizer vakcīnu, 16 560 devu Moderna vakcīnu un 71747 devas "AstraZeneca" vakcīnu. Vakcinācija veido imunitāti pret Covid-19 slimību un pasargā no smagas slimības gaitas saslimšanas gadījumā. Pieredze citās valstīs, kur jau īstenota plaša sabiedrības vakcinācija, liecina, ka visas šobrīd Eiropas Savienībā reģistrētās vakcīnas uzrāda līdzvērtīgu efektivitāti, novēršot smagu Covid-19 slimības gaitu un hospitalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!