Foto: AFI
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu ieguvēji "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) sestdien publiskojusi, iespējams, Rīgas pašvaldībai daļēji piederošā uzņēmuma "Rīgas Siltums" darbinieku atalgojumu sarakstu.

4ATA mikroblogu vietnes "Twitter" kontā ievietota saite uz kāda uzņēmuma atalgojumu sarakstu ar norādi, ka šis uzņēmums ir "Rīgas Siltums". Datu publiskotāji norāda, ka ""Rīgas Siltums" izskatās daudz labāks par [Rīgas] Satiksmi, taču 2009-03 vadība rīkojās netaisnīgi".

Sarakstam pievienots skaidrojums, ka "bruto ienākumi iekļauj gan algu, gan piemaksas, gan prēmijas, gan atvaļinājuma naudu, gan atlaišanas pabalstus un citas kompensācijas". "Tāpēc, skatoties šos datus un ieraugot lielus skaitļus, nedrīkst izdarīt pārsteidzīgus secinājumus," uzsver publiskotāji, norādot arī, ka dati var būt nekorekti, jo uzņēmuma iesniegtie dokumenti var būt vēlāk precizēti. "Vienmēr jāprasa iestādes komentārs," norāda 4ATA.

Publiskotie dati liecina, ka lielākais uzņēmumā saņemtais atalgojums pērn februārī bijis 4173 lati, bet līdz gada beigām tas sarucis līdz 2025 latiem. Kopumā ar četriem cipariem rakstāmu atalgojumu pērn saņēmuši 534 "Rīgas siltuma" darbinieki. Trim cilvēkiem atalgojums bijis lielāks par 4000 latu, bet 12 - lielāks par 3000 latu.

Pērnā gada nogalē lielākais atalgojums RS bijis 2835 lati. Kopumā septiņi cilvēki saņēmuši vairāk kā 2000 latus.

Pērn martā četriem uzņēmuma darbiniekiem pēkšņi strauji pieaudzis saņemtais atalgojums – viens saņēmis 16 000 latus, divi - 12 000 latus, bet vēl viens - 11 907 latus.

"4ATA" norāda, ka sarakstā publicētā persona Nr. ir RS valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, Nr. 13. – valdes locekle Birute Krūze, Nr.14. – valdes loceklis Aigars Cīrulis, Nr.15. – valdes loceklis Aivars Cers.

RS valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs apstiprināja, ka 4ATA publiskotie dati patiešām ir par RS algām un patlaban lielāko atalgojumu saņem viņš - 2835 latus.

Algas siltuma tarifā veido 7%, bet 93% ir citas izmaksu pozīcijas, no kurām lielākā ir dabasgāze, kas veido 75%-80%, informēja RS vadītājs.

Žīgurs arī skaidroja, ka martā uzņēmuma vadībai un darbiniekiem izmaksātas prēmijas par iepriekšējo finanšu gadu, kas noslēdzās 30.septembrī. Valdes locekļi saņēmuši prēmijas trīs pamatalgu apmērā, bet citi RS darbinieki - 13. algu.

Kā skaidroja Žīgurs, piemēram, 16 000 latu atalgojums martā veidojies, 4000 latu algai pieskaitot klāt 12 000 latu prēmiju trīs algu apmērā.

RS darbiniekus varot dalīt divās daļās. Nedaudz virs 600 cilvēkiem nodarbojas ar siltumapgādes procesa organizēšanu un viņu izmaksas ir iekļautas siltuma tarifā. Šie cilvēki pārstāv dažādas profesijas, taču pēdējo gadu laikā, modernizējot tehnoloģiskos procesus, pieaudzis dažādu augsti kvalificētu darbinieku skaits. RS strādā daudzi inženieri ar augstāko tehnisko izglītību, vairākām augstākajām izglītībām un svešvalodu zināšanām.

Otra darbinieku daļa - aptuveni 330 cilvēki - nodarbojas ar dažādu servisa pakalpojumu sniegšanu brīvajā tirgū, piemēram, viņi reaģē uz iedzīvotāju sūdzībām par pārāk aukstu, karstu, rūsainu ūdeni. Šo darbinieku atalgojums ir atkarīgs no izstrādes - pašu paveiktā, un viņu algas ir mainīgas. Arī šajā gadījumā tiek nodarbināti dažādu profesiju pārstāvji.

Uzņēmumā, ņemot vērā tā specifiku, ir ļoti daudz cilvēku, kuri strādā nenormētu darba laiku. Uzņēmuma darbiniekiem visu laiku ir jābūt mobilizētiem, gataviem atsaukties uz darba devēja aicinājumu ierasties uz avārijas seku novēršanu arī brīvdienās, svētku dienās.

Darbs ziemas laikā līdzinoties "iesaukumam armijā", jo sala laikā maģistrālo vadu bojājumi jānovērš iespējami īsā laikā. Līdz šim RS tas arī izdevies un nodrošināta nepārtraukta siltuma piegāde.

RS maksā saviem darbiniekiem piemaksas par darbu naktī, svētku laikā, papildu stundas utt. Ir arī darbinieki, kuri saņem konstantas algas, piemēram, grāmatveži un valdes locekļi.

Žīgurs arī uzsvēra - jāņem vērā, ka RS ir privātais kapitāls, un tā statuss ir līdzīgs "Lattelecom" un "airBaltic", kas darbojas brīvā tirgū un paši nosaka atalgojumu.

RS gada apgrozījums ir 140 miljoni latu, uzņēmuma piemērotais siltuma tarifs Rīgā ir mazākais starp Latvijas lielajām pilsētām un Baltijas valstu galvaspilsētām. Strādājošo skaits uzņēmumā modernizācijas rezultātā kopš 1997.gada samazinājies trīs reizes - no 1900 līdz 630.

Ņemot vērā, ka noplūdusi RS darbinieku personiskā informācija, uzņēmums ir vērsies Datu valsts inspekcijā, apstiprināja Žīgurs. Tomēr tas saistīts nevis ar šodienas "4ATA" aktivitātēm, bet pagājušajā nedēļā no žurnālistiem saņemto EDS iesniegtās deklarācijas kopiju ar uzņēmuma darbinieku personas kodiem un citu informāciju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, patlaban RS valdē strādā Žīgurs, Normunds Talcis, Krūze, Nikolajs Krilovs un Cīrulis. Viņu amata pilnvaras stājušās spēkā 2009.gada oktobra beigās.

Iepriekšējā valdes sastāvā, kuru atalgojums varētu būt "4ATA" publiskotajā sarakstā, strādāja Žīgurs, Cīrulis, Talcis, Krūze, kā arī Cers.

Par RS atbildīgās Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs, "Rīgas siltuma" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) sestdien vakarā nevēlējās komentēt "4ATA" publiskoto informāciju un atalgojumu RS, aizbildinoties, ka ir brīvdiena, viņš atpūšas kopā ar ģimeni un komentārus varētu sniegt darba laikā - pirmdien.

Jau vēstīts, ka piektdien "4ATA" publiskoja sarakstu, kas it kā satur ziņas par uzņēmuma "Rīgas Satiksme" darbinieku atalgojumu, taču pats uzņēmums šos datus neapstiprināja.

Jau ziņots, ka "4ATA" ir uzņēmusies atbildību par apjomīgo dokumentu noplūdi no VID EDS, par kuru ziņas atklātībā nāca pagājušās nedēļas nogalē. Kopumā no VID sistēmas noplūduši vairāk kā septiņi miljoni dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!