Foto: DELFI
Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā 4.maijā pieteiktas divas protesta akcijas, pastāstīja Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis.

Viens no pasākumiem plānots kā turpinājums 24.marta protestam pret jaunajiem "Latvenergo" tarifiem, bet otru rīko tā sauktie antiglobālisti, kas gatavojas pieprasīt "darbu un maizi".

Esplanādē pie Raiņa pieminekļa 4.maijā no plkst.12.30 līdz 15.30 pieteikts "Ekonomiska rakstura protests "Tautai pietiek"". Kā pastāstīja protesta pieteicēja Iveta Rīdere, līdz aptuveni plkst.14.40 iecerētas dažādas runas. Tad pasākuma dalībnieki pa Elizabetes ielu dosies gājienā uz Ministru kabinetu, bet pēc tam noslēgs pasākumu pie Brīvības pieminekļa.

Pieteikumā norādīts, ka akcijā varētu piedalīties ap 200 cilvēku.

"Tā ir atbilde uz 24.marta piketu, kurā pieprasījām apturēt "Latvenergo" tarifus, jo tie skars pilnīgi visus, - pieaug ne tikai elektrības rēķini, bet visu preču cenas un ražošanas izmaksas. Tarifi netika apturēti, tas ir genocīds pret tautu. Cilvēkiem nav ko ēst - situācija briesmīga," sacīja Rīdere. "Kaut kas ir jādara, jāliek valdībai strādāt. Ja neko nedarīs kā pašlaik, uz rudens pusi visiem viss būs tā piegriezies, ka visādi brīnumi var notikt."

Savukārt Sigurds Graudiņš kā privātpersona pieteicis sapulci Bastejkalna nogāzē, lai izteiktu prasību pēc "darba un maizes". Piketa pieteikumā norādīts, ka sapulcē piedalīsies ap 50 cilvēku, kas vēlāk dosies gājienā gar Brīvības pieminekli pa Raiņa bulvāri un pa Aspazijas bulvāri atpakaļ uz Bastejkalnu.

"Pagaidīsim prezidenta runu pie pieminekļa un tad iesim gājienā ar pieturu pie Eiropas mājas, kur paudīsim savu attieksmi, piemēram, taisīsim troksni, varbūt palaidīsim dūmu sveci vai sadedzināsim Eiropas karogu," sacīja Graudiņš.

Antiglobālisti norāda, ja agrāk bija 10 000 ģimeņu, kam nav ko ēst, tad tagad to skaits pieaudzis līdz 25 000, bet vēl 250 000 iedzīvotāju pēc 20 neatkarības gadiem nonākuši trūkumā.

"Mūs visu laiku biedē ar krieviem, bet Latviju izzaga pašu bāleliņi. 4.maijs nav svētki, ja tauta ir iedzīta nabadzībā. Uzskata, ka mums kopā ar krieviem ir jāpamet Eiropas Savienība. Esam kļūdījušies, un ir jāatnāk atpakaļ sākumpunktā un jāsāk no sākuma," teica Graudiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!