Foto: F64
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, ar kuriem mainīts 4.maija svētku nosaukums, kā arī ieviestas dažas jaunas atzīmējamās dienas.

Turpmāk 4. maijā vairs netiks svinēta Latvijas Republikas (LR) Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, bet gan LR Neatkarības atjaunošanas diena. Savukārt 21.augusts turpmāk būs Konstitucionālā likuma "Par LR valstisko statusu" pieņemšanas diena – tās nosaukuma vairs nebūs pieminēta faktiskās neatkarības atjaunošana.

Tāpat turpmāk atzīmējamo dienu sarakstu papildinās 17.maijs – Ugunsdzēsēju un glābēju diena, savukārt jūnija trešā svētdiena būs Medicīnas darbinieku diena.

Lai gan VL-TB/LNNK frakcijas pārstāvji vairakkārt iesniedza priekšlikumu iekļaut piemiņas dienu sarakstā 16.martu kā Latviešu karavīru atceres dienu, tas Saeimas vairākuma atbalstu neguva.

Par likumu galīgajā lasījumā nobalsoja 73 deputāti no "Vienotības", "Saskaņas centra" (SC) un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijām, kā arī Imants Jānis Bekešs (PLL). Pret bija desmit deputāti – visa VL-TB/LNNK frakcija, kā arī PLL pārstāvji Rita Strode, Andris Šķēle un Edgars Zalāns. Savukārt atturējās Atis Lejiņš un Kārlis Šadurskis (abi V), kā arī Guntis Ulmanis (PLL).

Jau vēstīts, ka grozījumus janvārī Saeimai iesniedza parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tie paredzēja gan pārsaukt 4.maiju, kas līdz šim bija Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, gan mainīt nosaukumu arī 21.augustam. Līdz šim augustā tika pieminēta Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena.

Atbildīgās komisijas vadītāja Ingrīda Circene (V) tolaik skaidroja, ka jau pirms gada Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 20 gadu Goda komiteja iniciēja un Valsts prezidents atbalstīja ierosinājumu pārdēvēt 4.maiju par Neatkarības atjaunošanas dienu, loģiskā secībā arī precizējot 21.augusta nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!