Foto: apvienība "Pilsēta cilvēkiem"
Kopš 6. augusta daļēji slēgtā 5. tramvaja maršruta pieturvietās Rīgā izvietotā aktuālā informācija par izmaiņām un autobusa T5 kustību nav gana kvalitatīva, tāpēc organizācijas "Pilsēta cilvēkiem" aktīvisti ķērušies pie darba paši un izvietojuši papildu materiālus – pārvietošanās shēmas. Tagad organizācija prasa kompensēt šos tēriņus un samaksāt tai 148,58 eiro.

Jau ziņots, ka 5. tramvaja, kas ikdienā pasažierus veda no Ausekļa ielas līdz Mīlgrāvim, kustība daļēji tika slēgta Pētersalas ielas posmā no Rūpniecības ielas līdz Katrīnas dambim, jo avārijas stāvoklī esošā vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļa – nama Pētersalas ielā 5A –, tehniskais stāvoklis tika atzīts par bīstamu. Eksperti secināja, ka ēka var pēkšņi sabrukt. Lai gan teritorija ap ēku jau vairākus gadus ir norobežota, un nama fasādi sedz aizsargtīkls, augusta sākumā tika slēgts arī viss namam piegulošās ielas posms.

Slēgtajā posmā autobuss "5T" aizvieto tikai 5. tramvaja maršruta daļu no Sarkandaugavas uz Mīlgrāvi, savukārt, tas, kā no centra nokļūt uz Sarkandaugavu un Mīlgrāvi, daudziem pasažieriem joprojām neesot saprotams.

"Pilsēta cilvēkiem" aktīvisti atzina, ka pieturvietās izvietotie informatīvie materiāli ir grūti uztverami un pat saskatāmi, turklāt dažās pieturās informācijas nav vispār, tāpēc viņi pieturās izvietoja vizuālus plānus ar nepieciešamo informāciju.

"Norādām uz zināmu nolaidību pret pasažieriem, jo pieturvietās izvietotās informatīvās lapiņas ir grūti saprotamas, savukārt karte ir pārāk maza un nav saskatāma. Informācija pieturvietās tā arī netika sakārtota, tāpēc pieņēmām lēmumu uzstādīt savas informatīvās zīmes," skaidro "Pilsēta cilvēkiem".

Prasīto kompensācijas summu – 148,58 eiro – veido materiālu izveidē ieguldītā nauda, bet tajā nav ietverts darbs – tas bijis brīvprātīgs.

Šo zīmju izvietošana ar Rīgas pašvaldību iepriekš netika saskaņota. Čeku ar lūgumu segt drukāšanas, laminēšanas un nostiprināšanas izmaksas "Pilsēta cilvēkiem" informatīviem nolūkiem nosūtīja "Rīgas satiksmei", norādot uz neizdarību no sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja puses.

"Rīgas satiksme" pikta par ielas posma slēgšanu

SIA "Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane portālam "Delfi" norādīja, ka arī uzņēmumam ir pretenzijas pret situāciju, "kad Pētersalas ielas 5 īpašnieka darbību rezultātā esam spiesti slēgt vienu tramvaja maršrutu, kas rada neērtības pasažieriem".

Tāpat pretenzijas esot par to, ka tiek slēgts viens ielas posms, kas apgrūtina pārvietošanās iespējas tiem cilvēkiem, kuri šo ielas posmu, kas ir publisks īpašums, izmanto. Līdz ar to attiecīgo lūgumu uzņēmums ir pārsūtījis Pētersalas ielas 5 ēkas īpašniekam SIA "Merks".

Gadījumos, kad izmaiņas maršrutā tiek ieviestas kāda būvnieka rezultātā, tieši viņa pienākums ir sagatavot attiecīgo informāciju un izvietot pieturvietās, skaidro uzņēmuma pārstāve.

"Rīgas satiksme" gan arī aicina nama Pētersalas ielā 5 īpašnieku pēc iespējas ātrāk novērst ēkas bojājumus, lai varētu atjaunot 5. tramvaja satiksmi visā maršrutā.

"Merks" gatavs maksāt

Būvkompānijā "Merks" portālam "Delfi" apstiprina, ka uzņēmums ir gatavs segt šīs izmaksas, kā arī uzsver, ka novērtē organizācijas sniegto atbalstu.

Uzņēmumā arī stāsta, ka jau kopš 5. augusta tiek kārtota dokumentācija, kas ļautu demontēt ēkas bīstamās daļas likumā noteiktajā kārtībā. Nepieciešamā dokumentācija esot saņemta tikai trešdien.

"Mēs bijām gatavi uzsākt darbus jau pirms nedēļas – 11. augustā, taču nebijām gaidījuši, ka atsevišķas institūcijas šajā ārkārtas situācijā prioritāti piešķir dokumentu apritei nevis nekavējošai ārkārtas situācijas novēršanai un transporta kustības atjaunošanai," atzīmē uzņēmumā "Merks", piebilstot, ka tā prioritāte ir iedzīvotāju drošība, turklāt radušos situāciju uzņēmums vēlas atrisināt maksimāli ātri.

Tā kā nepieciešamie dokumenti saņemti, tad šobrīd tiek veikti priekšdarbi, lai jau piektdien tiktu sākti ēkas bīstamo daļu demontāžas darbi, kas nākamnedēļ ļautu atjaunot sabiedriskā transporta satiksmi.

Uzņēmumā arī norāda, ka tas jau kopš 5. augusta sedz visas izmaksas, kas saistītas ar sabiedriskā transporta satiksmes izmaiņām, tajā skaitā arī vienreizējo maksājumu par nepieciešamo zīmju uzstādīšanu.

Problēmas ieilgst

Par to, ka situācija ievilkusies, vēsta arī "Rīgas satiksme", norādot, ka sākotnēji ēkas īpašnieks sniedzis informāciju, ka minētā situācija tiks atrisināta līdz 12. augustam.

Turklāt izmaiņas 5. tramvaja maršrutā bijušas pēkšņs pārsteigums "Rīgas satiksmei".

Kā ziņots, saistībā ar ēkas Rīgā, Pētersalas ielā 5, avārijas stāvokli, naktī no piektdienas, 5. augusta, uz sestdienu, 6. augustu, uz nenoteiktu laiku tika slēgta transportlīdzekļu satiksme Pētersalas ielas posmā no Rūpniecības ielas līdz Katrīnas dambim.

Izmaiņas skar arī sabiedrisko transportu.

Kā skaidroja domē, no sestdienas, 6. augusta, 5. maršruta tramvajs kursēs līdz Ausekļa ielai. Satiksme tiek organizēta ar pagaidu 5T maršruta autobusu "Mīlgrāvis – Sarkandaugava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!