6000 Latvijas mediķu ir gatavi maijā uzsākt visas valsts medmāsu streiku, ja valdība nepalielinās viņu algas līdz prasītajam apjomam, liecina Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) apkopotie dati.
LVSADA priekšsēdētājas vietniece Ija Rudzīte skaidroja: "Mēs cerējām uz valdības racionālu problēmas risinājumu un mēģinājām atlikt republikas medmāsu streika jautājuma izskatīšanu, tomēr valdības rīcība ved uz to, ka streika iespējamība ir ļoti liela.”

Otrdien medicīnas darbinieku arodorganizāciju priekšsēdētāji kopā ar labklājības ministru Andreju Požarnovu apspriedīs streika iespējamību un ar to saistītus organizatoriskos jautājumus. Rudzīte izteica izbrīnu par finansu ministra Gundara Bērziņa nenopietno attieksmi pret problēmu un atteikšanos piedalīties rītdienas apspriešanā citu pasākumu dēļ.

Līdz 1500 Latvijas mediķiem varētu piekrist pat nedēļas streikam un pārējie būtu gatavi streikot vienu līdz trīs dienas. Pēc Rudzītes vārdiem, streika ilguma jautājums ir "diskutabls un organizatoriskajā ziņā diezgan sarežģīts". Tomēr otrdien vēl netiks pieņemts galīgais lēmums par streika rīkošanu, jo nav beidzies valdības noteiktais mēnesis, kura laikā finansu ministram uzdeva sameklēt papildu finansējumu.

Medmāsas algas lūdz palielināt no šā gada 1.jūlija par 25 latiem, bet no 2002.gada 1.janvāra - līdz 150 latiem. Savukārt Labklājības ministrijas valdībā iesniegtie aprēķini liecina, ka medmāsu algu palielināšanai no 1.jūlija par 25 latiem mēnesī nākamajā pusgadā būtu nepieciešami 3 257 362 lati. Valdība pirms pusmēneša atrada tikai pusi no nepieciešamās summas un uzdeva Finansu ministrijai meklēt vēl mēneša laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!