Foto: AFP/Scanpix/LETA

Veselības aprūpes darba devēju asociācija (VADDA), izvērtējot savu biedru pieredzi, kapacitāti un sadarbībā ar citiem partneriem – ģimenes ārstiem, pašvaldībām, uzņēmumus pārstāvošām organizācijām – ir gatava nodrošināt vakcināciju pret Covid-19 visai Latvijas sabiedrībai, paredzot vakcinācijas ātrumu līdz pat 75 000 administrētu devu nedēļā jeb līdz 1,8 miljoniem devu sešos mēnešos, portālu "Delfi" informēja VADDA.

Tiesa, VADDA pauž, ka tas būs iespējams tad, ja ir pieejamas vakcīnas un pārskatīts procesa administratīvais slogs.

VADDA biedru, privātās ārstniecības iestāžu, kas sniedz ambulatoros pakalpojumus Latvijā, 20 gadu pieredze un organizācijas biedru iespējas ļauj nodrošināt līdz pat 75 000 Latvijas iedzīvotāju vakcināciju nedēļā – gan piedāvājot vakcinācijas kabinetus, gan tajos nepieciešamos apstākļus, gan iespējas nodrošināt vakcināciju izbraukumos, skaidroja asociācijā.

"Varam nodrošināt visu, kas vajadzīgs efektīvai un apjomīgai vakcinācijai. Vienīgais, kas nepieciešams, lai nodrošinātu vakcinēšanu – jāpārskata administratīvais slogs vakcinēšanas prasībām un jāļauj vakcinēt maksimāli plašas sabiedrības grupas," uzsvēra VADDA izpilddirektore Ināra Pētersone.

"Nodrošiniet vakcīnas, dodiet zaļo gaismu, mēs izdarīsim," piebilda Pētersone.

VADDA jau iesniegusi Veselības ministrijā priekšlikumus, kas ļauj vienkāršot vakcinācijas procesu, vienlaikus nodrošinot visus nepieciešamos apstākļus raitai un koordinētai Latvijas iedzīvotāju vakcinācijai.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26. decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas. otrajā – 13 650 vakcīnu devas, bet 11. janvārī tika saņemta trešā piegādes krava ar 6825 vakcīnām pret Covid-19.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!