Foto: LETA
Covid-19 testu skaits Latvijā sasniedzis rekordu: otrdien testēti 8627 cilvēki, lai gan vēl pirms diviem mēnešiem laboratorijām bija problēmas pārsniegt 5000 testus diennaktī. Straujā pieauguma dēļ iepriekšējās dienas saslimušo skaits tiek paziņots arvien vēlāk, savukārt sazvērestību teoriju atbalstītājiem tik liels testēto skaits ir kā atradums: tas viss ir izdomāts!

Taisnība tiem, kas ar dažādiem aprēķiniem cenšas pierādīt, ka tik daudz cilvēkus testēšanas punktos diennakts laikā nemaz nav iespējams notestēt. Nacionālais veselības dienests skaidro, ka testu kopskaitu veido paņemtie paraugi ne vien no Covid-19 testēšanas punktiem, bet arī slimnīcām, darba kolektīviem utt. Kā norāda dienestā, pēdējo nedēļu laikā vairāk kā 20% Covid-19 testu veikti no siekalu paraugiem.

Straujo testēšanas intensitātes kāpumu Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins pamato ar to, ka kopš oktobra sākuma pieaudzis laboratoriju skaits un piesaistīts papildus personāls. Testu ņemšanas punktiem pagarināts darba laiks un atvērti jauni, turklāt tie strādā raitāk – viena testa paņemšanai iepriekšējo 10 minūšu laikā tagad pietiek vien ar piecām.

Līdz ar testēšanas apjomu pieaugumu iepriekšējās diennakts saslimstības rādītājus Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) paziņo daudz vēlāk nekā pavasarī un vasarā. Darbinieki testēšanas rezultātus apkopo manuāli: būtībā pārraksta laboratoriju iesūtītos datus. Laiku prasa gan datu pārbaude, gan pirmreizēji saslimušo precizēšana, jo vienotas sistēmas laboratorijām un SPKC nav.

Laboratorijas ir gatavas vēl paaugstināt testēšanas jaudu: atvērt jaunus punktus, pirkt testēšanas iekārtas un meklēt darbiniekus, bet prognozē iespējamās problēmas. Ziemā testēšanas punktiem piemērotas telpas atrast būs grūtāk, Covid-19 testēšanai iegādātās iekārtas pēc pandēmijas beigām nevienam nebūs vajadzīgas, savukārt cerības atrast papildus darbiniekus ir pārāk optimistiskas: laboratorijas ārstu, speciālistu un laborantu Latvijā ir tik, cik ir.

Visvairāk testē otrdienās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!