Foto: DELFI

Ministru kabinets ceturtdien, 30. aprīlī, apstiprināja centralizēto eksāmenu norises grafiku, kas paredz pārbaudījumu atcelšanu 9. klašu skolēniem, bet pārējiem audzēkņiem zināšanu pārbaude notiks, portāls "Delfi" noskaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministrijā norāda, ka 9. klases skolēniem valsts pārbaudes darbi tiek atcelti, izņemot eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās. Skolēniem, kuri vēlas to kārtot, eksāmena rakstu daļa notiks 10. jūnijā, bet mutvārdu daļa – 10. un 11. jūnijā.

Tiem skolēniem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nevar kārtot eksāmenu noteiktajā laikā un kuri vēlas to kārtot, eksāmens notiks 2. jūlijā.

Savukārt valsts pārbaudes darbi par vispārējās vidējās izglītības ieguvi 12. klasēm paredzēti sekojošā kārtībā.

Angļu valodā eksāmens norisināsies no 2. līdz 4. jūnijam, vācu valodas eksāmens 3. jūnijā, krievu valodas pārbaude plānota 4. un 5. jūnijā, bet franču valodā – 5. jūnijā.

Savukārt centralizētais eksāmens latviešu valodā ir plānots 9. jūnijā, bet 12. jūnijā – matemātikā. Skolēna izvēlētajā mācību priekšmetā eksāmeni norisināsies no 15. jūnija līdz 7. jūlijam.

Eksāmenu Latvijas un pasaules vēsturē būs iespējams kārtot, 15. jūnijā, ķīmijā – 17. jūnijā, bioloģija – 19. jūnijā, bet fizikā – 26. jūnijā. Savukārt eksāmens ģeogrāfijā norisināsies 29. jūnijā, ekonomikā – 1. jūlijā, bet informātikā noslēguma pārbaude ir plānota 6. un 7. jūlijā.

Vienlaikus eksāmens mazākumtautību valodā un literatūrā mazākumtautību izglītības programmās norisināsies 3. jūlijā.

Valsts izglītības un satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks iepriekš norādīja, ka, lai iegūtu atestātu par vispārējo vidējo izglītību, 12. klašu skolēniem būs jākārto trīs obligāti centralizētie eksāmeni – pēc izvēles viens gala pārbaudījums svešvalodā, kā arī eksāmens latviešu valodā un matemātikā. Ceturtais eksāmens, kurš visus iepriekšējos gadus bija prasīts, šogad nav obligāts, bet skolēni var izvēlēties to kārtot, ja tas ir nepieciešams.

Viņš arī atgādināja, ka profesionālās kvalifikācijas eksāmeni profesionālo skolu audzēkņiem nav atcelti – sesija šiem eksāmeniem ir plānota no 8. līdz 19. jūnijam. Savukārt eksāmenu teorētisko daļu skolēni varēs kārtot attālināti.

Catlaks norādīja, ka starp eksāmenu kārtotājiem būs jāievēro divu metru distance un higiēnas prasību, kā arī paredzēta sejas masku lietošanu.

Viena eksāmena ilgums nevarēs būt ilgāks par trīs stundām. Ir samazināts eksāmenu uzdevumu daudzums, saglabājot visas eksāmenu daļas un grūtības pakāpi. "Tiesa, svešvalodās nebūs valodas lietojuma daļas un eksāmenos šobrīd netiek paredzēti starpbrīži," piebilda Catlaks.

Preses konferences noslēgumā VISC vadītājs arī norādīja, ka visiem audzēkņiem sejas maskas nodrošinās valsts.

Jau vēstīts, ka 12. klašu centralizēto eksāmenu ilgums nepārsniegs trīs stundas un tā rakstīšanas brīdī skolēni izmantos individuālos aizsardzības līdzekļus, otrdien Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas sēdē informēja Catlaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!