Foto: LETA

Sestdien, 18. aprīlī 96 gadu vecumā mūžībā devies bijušais latviešu leģionārs, vēsturnieks un politiķis Visvaldis Lācis, portālu “Delfi” informēja tuvinieki.

Viņš ir dzimis 1924. gada 12. martā Valmierā, drīz pēc viņa dzimšanas ģimene pārvākusies uz Rīgu. 1943. gadā pēc ģimnāzijas absolvēšanas ticis iesaukts Latviešu leģionā, kur dienēja 19. divīzijas 44. pulkā, vēlāk kļuvis par leģiona virsnieka vietnieku. Lācis divas reizes ticis viegli ievainots kaujās Kurzemes cietoksnī.

Lai gan 1949. gadā uzsācis mācības Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, padomju režīms vairākkārt licis šķēršļus izglītības iegūšanai, neļaujot mācības pabeigt viņa uzskatu dēļ. Augstākās izglītības diplomu Lācis saņēmis tikai 1965. gadā 1. Maskavas Valsts pedagoģiskajā svešvalodu institūtā. Šo gadu laikā patstāvīgi krājis zināšanas par dažādām jomām, apguvis vairākas svešvalodas.

Līdz ar Trešās atmodas sākšanos Lācis dedzīgi iesaistījies tās norisēs, kļūstot atpazīstams savu publisko runu un rakstu dēļ. 1988. gadā ticis ievēlēts Latvijas Tautas frontes valdē. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas publicējis vairāk nekā 300 rakstu un 10 grāmatu, galvenokārt par Latvijas vēsturi. Bijis 9. un 10. Saeimas deputāts.

Kopš 1977. gada Lācis dzīvoja Gaiziņkalna apkārtnē, kur iemīlējis apkārt esošo dabu un mieru. Ar sievu Viktoriju iekoptie "Baltužēni" saņēmuši apbalvojumus kā viena no skaistākajām lauku sētām Latvijā. Šeit arī vecumdienās turpināja nodarboties ar sportu. 2017. gadā Visvaldis Lācis pieveica Berlīnes maratonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!