Foto: F64
Pirmdien vakarā 97 gadu vecumā slimnīcā Liepājā miris Liepājas Pedagoģijas akadēmijas ilggadējais pasniedzējs, pedagoģijas doktors profesors, matemātikas mācību grāmatu autors Jānis Mencis, apstiprināja ģimene.

Ar profesoru Menci saistīts vesels laikmets Latvijas matemātikas pedagoģijā - viņš ir daudzu mācību grāmatu autors, ilgus gadus bijis vadošais valsts matemātikas mācīšanas metodiķis.

Mencis dzimis 1914.gada 4.maijā Valmieras apriņķa Braslavas pagastā. 1934.gadā beidzis Rīgas skolotāju institūtu un 1960.gadā Latvijas Valsts Universitātes Matemātikas fakultāti. 1977.gadā Maskavā ieguvis pedagoģijas doktora grādu, 1993.gadā Latvijā - habilitētā pedagoģijas doktora grādu. Mencis ir Latvijas emeritētais zinātnieks.

Strādājis par skolotāju Rīgā un Liepājā. No 1964.gada līdz 1999.gadam bija Liepājas pedagoģijas akadēmijas Matemātikas katedras vadītājs, docents, profesors.

Intervijā laikrakstam "Diena" 2004.gadā Mencis atzinis, ka visu savu garo mūžu turējies pie viena pamatprincipa - nekad neesot stāstījis ko tādu, kam pats netic un ko nedomā. Tas gan nenozīmējot, ka visu, ko domā, esot teicis. "Nevajag stāstīt citam to, ko pats skaidri nezini. Arī matemātikā dziļākie jautājumi rada šaubas, jo gribas zināt - kāpēc?" uzsvēris profesors.

Intervijā laikrakstam Mencis tolaik teicis, ka vairs nevar saskaitīt, cik publikāciju un grāmatu ar viņa vārdu izdots. Mazāk par simtu gan neesot, jo matemātika ieinteresējusi kā disciplīna, kas būtiski atšķiras no citām eksaktajām zinībām. "Matemātika ir sevī saskaņota, noslēgta, harmoniska, precīza sistēma, kur viss savā starpā saistīts ar ļoti stingrām un noteiktām saitēm, kur var būt jautājums: patiess vai aplams? Ja rodas šaubas, tas ir izpētāms. Tikai savās domās varu iztēloties visu sistēmu, staigāt tā, kā man patīk," savulaik teicis Mencis.

Atdzimstot neatkarīgajai Latvijas Republikai, 1994.gada 25.oktobrī tika atjaunots Triju Zvaigžņu ordenis un Valsts svētkos 18.novembrī profesors bija starp pirmajiem Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmējiem.

Mencis vairāk nekā 60 gadus no savas dzīves saistījis ar Liepāju, tādēļ 2004.gadā viņš saņēma pirmo "Goda liepājnieka" titulu par sevišķiem nopelniem Liepājas labā.

2009.gada pavasarī sirmajam profesoram valdība piešķīra Ministru kabineta Atzinības rakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!