Foto: DELFI

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere vērsusies Latvijas drošības iestādēs, lūdzot ierobežot 9.maija svinības, kuras šogad kā katru gadu ieplānotas Rīgā.

Vaidere portālu "Delfi" informēja, ka ir nosūtījusi vēstules Iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP), Drošības policijas priekšniekam Jānim Reinikam, kā arī Satversmes aizsardzības biroja vadītājam Jānim Maizītim, aicinot būtiski ierobežot 9.maija svinības laukumā pie Uzvaras pieminekļa, kuras šogad papildinās arī gājiens krievu skolu aizstāvībai un koncerti.

"Uzskatu, ka pieļaujama būtu vienīgi ziedu nolikšana, tādējādi pēc iespējas mazinot provokāciju un nekārtību iespēju. Tas, cik viegli dažādi notikumi var pārvērsties haosā, demonstrē notikumi Odesā, kur Odesas - Harkovas futbola komandu fanu gājiens izvērtās asinsizliešanā," norāda Vaidere.

Vēstulē deputāte uzsvērusi, ka 9.maijā laukumā pie Uzvaras pieminekļa netiks atzīmēta Eiropas diena, bet gan "fašisma sagrāves diena". Vaidere drošības iestādēm atgādina, ka 9.maijs Baltijas un daudzām Eiropas austrumu valstīm nesa gadu desmitu okupāciju un uzsver, ka Eiropa ne tikai vienbalsīgi atzinusi šo okupācijas faktu, bet arī ir vienota nostājā pret Krievijas agresiju Ukrainā.

"Ir skaidrs, ka pašreizējā situācijā šie paši spēki ir ieinteresēti provokācijās, nekārtību izraisīšanā, tāpēc mēs nedrīkstam paši viņiem šo iespēju dot rokās. Cerams, ka Latvijas atbildīgās institūcijas, ieskaitot arī Rīgas domi, ieklausīsies saprāta balsī," aicina Vaidere.

Jau vēstīts, ka Pārdaugavā, pie pieminekļa Padomju armijas karavīriem, 8.maijā un 9.maijā notiks tradicionālie biedrības "9maijs.lv" rīkotie pasākumi, lai atzīmētu "fašisma sagrāves dienu", kurus šogad papildinās arī krievu skolu atbalsta gājiens.

Pasākums notiks divas dienas no plkst.9 līdz 23. Tā laikā laukumā pie pieminekļa tiks uzstādītas skatuves, tirdzniecības vietas, notiks dažādi koncerti.

Rīgas domē patlaban notiek dažādu norišu saskaņošana, lai saņemtu publiskam pasākumam nepieciešamās atļaujas. Pasākuma pieteicēji norādījuši, ka tajā varētu piedalīties ap 10 000 cilvēku.

Rīgas mērs Nils Ušakovs jau ir paziņojis, ka arī šogad piedalīsies 9.maija pasākumos pie Uzvaras pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!