Foto: DELFI
9. Saeimas laikā pie administratīvās atbildības saukti 28 deputāti, visbiežāk par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu un interešu konfliktu, bet viens deputāts – Juris Boldāns – saukts arī pie kriminālatbildības par vēlēšanu rezultātu viltošanu, liecina "Sabiedrības par atklātību "Delna"" apkopotā informācija.

Par ātruma pārsniegšanu četru gadu laikā sodīti "Saskaņas centra" deputāti Nils Ušakovs, Sergejs Fjodorovs, Nikolajs Kabanovs, bet Jānis Urbanovičs ātrumu pārkāpis trīs reizes. Par ātruma pārsniegšanu sodīti arī Ligita Silaraupa (ZZS), Artis Pabriks (SCP) un Igors Aleksandrovs (JL).

Par citiem ceļu satiksmes pārkāpumiem, tai skaitā braukšanu bez tiesībām vai derīgas tehniskās apskates, vai apdrošināšanas, sodīti arī Imants Valers (TP), Valērijs Agešins (SC), Jānis Klaužs (ZZS), Andris Bērziņš (ZZS) un Oskars Kastēns (LPP/LC).

2008.gada nogalē pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) lūguma par radinieku nodarbināšanu deputātu palīgu amatos Saeima izdeva sodīšanai Augustu Brigmani (ZZS), Imantu Kalniņu (TB/LNNK), Staņislavu Šķesteru (ZZS), Dzintaru Rasnaču (TB/LNNK), Visvaldi Lāci (ZZS), Anatoliju Mackēviču (LPP), Jakovu Plineru (PCTVL) un Vjačeslavu Stepaņenko (LPP).

Deputāti toreiz skaidrojuši, ka formāli likums nav pārkāpts, jo darba līgumu ar viņu radiniekiem slēdz Saeimas kanceleja, turklāt radinieku pieņemšana darbā bijusi izplatīta prakse arī iepriekšējo Saeimu laikā. Septiņus parlamentāriešus KNAB sodīja ar naudas sodu.

KNAB konstatēja, ka divi deputāti – Imants Kalniņš un Staņislavs Šķesters - arī pēc 2008.gada turpina nodarbināt savas sievas kā palīdzes, tādēļ 2010.gada sākumā abi deputāti vēlreiz tika izdoti administratīvajai sodīšanai.

Savukārt 2007. gada jūnijā komisija par vainīgu rupju žestu lietošanā atzina Jāni Lagzdiņu (kādreizējais TP biedrs). 2007. gada 30. maijā pēc Valda Zatlera ievēlēšanas Lagzdiņš no Saeimas nama pretī esošās komisiju ēkas otrā stāva loga cilvēkiem, kas atradās pie Saeimas, parādīja rupju žestu. Saeima lēma Lagzdiņam izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Savukārt Boldānam, par kura nelikumīgajām aktivitātēm procesu ierosināja drīz pēc 9.Saeimas vēlēšanām, ilgstošas tiesāšanās rezultātā tiesa piesprieda astoņu mēnešu cietumsodu, un 2008.gada 28.oktobrī viņš zaudēja Saeimas deputāta mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!