Foto: LETA
Agrāk Latvijā visu noteikuši oligarhi, kas "bija cits līmenis – tie vismaz ņēma ar vērienu, ņēma pa lielo", bet tagad valdību veido "padomnieki un sievas, mīļākās un miesassargi", intervijā laikrakstam "Diena" sacījis kādreizējās Džohara Dudajeva vadītās Ičkērijas (Čečenijas) Republikas valdības oficiālais pārstāvis Latvijā, Latvijas pilsonis un uzņēmējs Bislans Abdulmuslimovs.

"Ja valstī valdību var veidot miesassargi un mīļākās, kurp mēs ejam? Pat es – Bislans – neko tādu neatļaujos un pat negribu atļauties," sacījis uzņēmējs, sašutumā jautājot: "Kur skatās Drošības policija, SAB, kur skatās visi tie majori un ģenerāļi uzplečos?"

"Jūs man tagad jautājat, kāpēc Mārtiņš tik bieži uz Maskavu braukā. Tas būtu jājautā SAB un Drošības policijai – ar ko viņš tur tiekas. Vai ar cilvēkiem no FDD vai kādiem citiem specdienestiem. Vai kāds viņam dod kādus mājienus, varbūt grūž uz kaut ko?" norādījis Abdulmuslimovs.

"[..] šie [jaunie politiskie spēki] auga, skatījās, kā oligarhi to dara, un arī gribēja," sacījis biznesmenis, norādot, ka "Zatlers, piemēram, ir ārsts, viņam vajadzētu saprast, kā organisms atgrūž svešķermeni". "Viņš ir labs ārsts, bet svešķermenis politikā. Tāpēc politika viņu un viņa partiju atgrūž un tā iznīks," sacījis Abdulmuslimovs, norādot: "Ja tu nosauc partiju savā vārdā, tev harismai ir jābūt. Garam! Tev tad jācīnās līdz galam, bet ko nu tur, ja nav, tad nav…"

Cita lieta, viņaprāt, ir apvienība "Vienotība". "Jā, tā ir tāda īstu ierēdņu – līdz kaula smadzenēm – partija. Bet tādi jebkurai valstij ir vajadzīgi. "Vienotība" ir ierēdniecības mugurkauls. Tomēr šiem ierēdņiem vajag rādīt politiski cēlu vīziju, citādi viņi skaitīs naudu un valstī ieņems oligarhu vietu," uzskata uzņēmējs.

Viņaprāt, "[premjeram Valdim] Dombrovskim ir liels resurss". "Tas, ko dara Valdis Dombrovskis, atšķirībā no grieķiem vai portugāļiem patīk Briselei. Eiropas Savienība visur Latviju rāda kā piemēru. Ja Dombrovskis, izmantojot Briselē iegūto resursu, vēl arī apņēmīgi aizstāvētu nacionālās intereses, viņš iegūtu tiešām ļoti daudz. Varbūt tad latviešu tauta beidzot pa īstam noticētu Dombrovska un "Vienotības" politiskajam kursam," sacījis Abdulmuslimovs.

"Diemžēl ierēdņi, lai arī ir valsts mugurkauls, lai arī ir ļoti vajadzīgi katrai valstij, reizēm ļoti traucē. Ierēdņi būtu ņemami ciet stingrākā tvērienā," uzskata uzņēmējs, norādot, ka ierēdņi līdz šim dalījās divās daļās – vieni klausījās tikai Briselē un Vašingtonā, otri trijos oligarhos". "Ak jā – vēl ir trešā daļa, kas strādā uz Maskavu..," atzīmējis uzņēmējs.


Abdulmuslimovs jautājis: "Kas ir reālais oligarhs šodien? Jūs par Jaunupu neko neesat dzirdējuši? Neesat dzirdējuši – kā Jaunups gribēs, tā "Vienotībā" notiks. Vai tas ir kāds jaunums Latvijā, ko es te pasaku? Vai es tagad te kādu noslēpumu atklāju priekš SAB un Drošības policijas?" "Jā, "Vienotībā" ir virkne politiķu, kas nekad Jaunupā neklausīsies. [Valdis] Kristovskis viņā nekad neklausīsies. Tikai viņi nevienu neinteresē, ja var visu sarunāt ar cilvēku, kuram ir ietekme," stāstījisn uzņēmējs, norādot, ka "ir daudzi audzēji izauguši, kuri ir jāizgriež, tikai tas nekad nenotiks, ja lietas nesauks īstajos vārdos".

Uzņēmējs arī uzskata, ka "šodien Saskaņas centra (SC) un "Visu Latvijai!" (VL) cīņa vairs neļauj elpot – viņi ir aizņēmuši visu telpu". "Latvijā jau tā ir maz saules, bet, ja vēl šī latviešu un krievu cīņa savelk tādus mākoņus, tad ir pilnīga… tumsa," sacījis Abdulmuslimovs, uzsverot: Ja kāds sāk mūs dalīt latviešos, krievos – tādu dzīt vajag ar mietu. Ja "Saskaņas centrs" to dara – viņus vajag dzīt ar mietu, ja to dara "Visu Latvijai!" – arī viņus tāpat. Jo nacionālajai idejai ir jābūt pozitīvai – nevis pret, bet par. Tāpat kā visam dzīvē. Kāds mani nemīl, bet es viņu mīlu. Kāds ir pret mani, bet es – par! "

Raksturojot "Visu Latvijai!", Abdulmuslimovs, par kura iespējamo finansiālo atbalstu šim politiskajam spēkam iepriekš tika veikta pārbaude, norāda, ka "tas ir jauns spēks, tāpēc viņus vajag audzināt un virzīt".Uzņēmējs norādījis, ka "es pašlaik neatbalstu nevienu Latvijas partiju – to gribu īpaši uzsvērt". "Neviens gudrs cilvēks neatbalstīs vienu politisko partiju. Tas ir ļoti dārgi. Turklāt tā ir bumba ar laika degli, kas darbojas pret tevi pašu. Partija tevi tā sapīs intrigās, ka galvu pazaudēsi," sacījis Abdulmuslimovs.

Viņš paudis, ka "es katrā partijā strādāju un strādāšu ar savām idejām". "Tas ir daudz produktīvāk. Ja tev ir ietekme uz cilvēku, kurš atrisina visus jautājums, priekš kam uzturēt attiecības ar partijas biroju?" sacījis biznesmenis, vienlaikus uzsverot, ka "gribu parādīt, ka ir iespējams pelnīt miljonus, neejot politikā". "Esmu godīgi nopelnījis savu naudu, un man politikā nav jāiet. Es varu būt blakus, varu vērot, varu pat VIP zonā sēdēt, bet uzņēmējdarbībai ir jābūt nodalītai no politikas," uzsver Abdulmuslimovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!