Tā kā valdība ir piešķīrusi AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) vairāk nekā 3 miljonus latu lielu dotāciju, uzņēmuma vadītājam Andrim Zorgevicam ir jāsamazina atalgojums, uzskata Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis, kurš šādu priekšlikumu nosūtījis satiksmes ministram Anatolijam Gorbunovam un LDz pilnvarniekiem.
Kā uzsvēra Ābiķis, Zorgevica atalgojums, kas ir vairāk nekā 50 000 latu gadā, ir jāsamazina līdz saprātīgam līmenim - ne vairāk kā satiksmes ministram, kas ir Ls 615 mēnesī plus Ls 55 reprezentācijas izdevumiem. "Ja AS tiek uzturēta par budžeta naudu, tad mani kā nodokļu maksātāju interesē, kā šī nauda tiek tērēta, un šāds neadekvāts atalgojums man ir nepieņemams," sacīja komisijas priekšsēdētājs.

Kā, komentējot Ābiķa pieprasījumu, sacīja Zorgevics, "tas ir pavisam nožēlojami un pazemojoši, ka tāds pieredzējis politiķis kā Ābiķis kļuvis par boļševistisko ideju trubadūru". LDz vadītājs norādīja, ka Ābiķa "histērija" sākusies pēc pagājušās nedēļas beigās notikušās Zorgevica 50 gadu dzimšanas dienas svinībām.

Pēc Zorgevica teiktā, sestdien notikušais pasākums nemaz nav bijušas dzimšanas dienas svinības, bet gan samits tranzīta un transporta nozares uzņēmējiem no vairākām valstīm, tādēļ arī bijis nepieciešams rīkot tik plaša mēroga pasākumu.

Strādājot sīvas tirgus konkurences apstākļos, LDz vadītāja amats uzliek arī zināmus pienākumus, ko nevarētu atļauties mazāk atalgota persona. Zorgevics norādīja, ka gadījumā, ja viņa alga būtu Ls 650, viņš nevarētu rīkot līdzīgu pasākumu, no kā ciestu viss LDz un tajā strādājošie darbinieki.

LDz šogad ir par 15% palielinājis pārkrauto kravu apgrozījumu, un tas lielā mērā esot arī pašu vadītāju nopelns, kamēr Lietuvas dzelzceļā kravu apgrozījums šogad krities par 25%. Tas, kā es maksāju saviem darbiniekiem algas un kā tiek maksāti nodokļi un dotēti pasažieru un iekšzemes kravu pārvadājumi, lai paliek manā ziņā, un "lai tie [...], kas no šīm lietām neko nesaprot, nejaucas iekšā", teica Zorgevics.

LDz vadītājs uzsvēra, ka gadījumā, ja Ābiķis turpinās izteikt šāda veida ierosinājumus, viņš ieies Latvijas vēsturē kā termina "ābiķisms" ieviesējs, kas nozīmēšot tuvredzību un muļķību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!