Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis piektdien lūdzis ģenerālprokuroru un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadību izvērtēt kreiso spēku pieņemto rezolūciju, kas aicina ar nevardarbīgām metodēm nepildīt valodas likumu.
Vēstulē Jānim Maizītim un Lainim Kamaldiņam Ābiķis uzsver - apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) nevar aizbildināties ar to, ka rezolūcija joprojām ir tikai projekts, jo dokuments tika izplatīts publiski - preses konferencē, BNS pastāstīja Ābiķis.

Viņaprāt, abām instancēm jāizvērtē, vai dokuments neaicina uz nacionālā naida kurināšanu. Ābiķim šķiet nepieļaujami aicinājumi iedzīvotājiem pārkāpt likumu.

SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis BNS sacīja, ka pagaidām Ābiķa iesniegums vēl nav saņemts. Jebkurā gadījumā SAB šajā lietā darbu koordinēšot ar prokuratūru, taču pārbaudi veiks viena no šīm iestādēm, nevis abas vienlaikus.

BNS jau ziņoja, ka PCTVL pirmdien pieņēma rezolūcijas projektu, kurā aicināja nevalstiskās organizācijas un iedzīvotājus visām iespējamām nevardarbīgajām metodēm pretoties jaunajiem valodas likuma noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!