Foto: Pixabay
Lielvārdes domes bijušais priekšsēdētājs Jānis Āboliņš (Vidzemes partija), kurš parakstījis dokumentus saistībā ar 200 miljonu eiro vekseli, bijis pirmais, kuram 2008. gadā pasludināts fiziskas personas maksātnespējas process, liecina aģentūras LETA arhīvs.

2008. gadā Ogres rajona tiesas tiesnesis Dainis Plaudis atzina par maksātnespējīgu nekustamo īpašumu nozares uzņēmēju Āboliņu.

Toreiz Āboliņš skaidroja, ka ir apnicis cīnīties ar bankām, un maksātnespējas procesa sākšana šķiet labākais risinājums.

Notikumi, kuri uzņēmēju noveduši līdz maksātnespējas pieteikuma iesniegšanai, sākušies divus gadus pirms tiesas procesa jeb 2006. gadā, kad Āboliņš iegādājies nekustamo īpašumu vairākās Ogres apkārtnes pašvaldībās. Darījumu veikšanai ņemti aptuveni 800 000 eiro jeb aptuveni 562 000 latu vērti kredīti vairākās bankās, un pēc īpašumu iegādes sākts darbs pie to sadales un potenciālo klientu meklēšanas.

Viena no lielākajām problēmām izrādījusies Salaspils pašvaldības lēnīgums. Pašvaldība divus gadus nav spējusi apstiprināt detālplānojumu teritorijai, kuras robežās ir arī uzņēmējam piederošais īpašums. Līdzīgas problēmas uzņēmējs piedzīvojis arī Ikšķilē, tādēļ, konsultējoties ar juristiem, Āboliņš nolēmis pašam pret sevi iesniegt maksātnespējas procesu.

"Es to nedaru, lai izvairītos no atbildības vai zaudētu savus īpašumus. Es vēlos atpūsties no uzstājīgajām bankām un paša izstrādātā plāna ietvaros atdot tām kredītus, tiesa, bez soda procentiem. Tā nosaka likums," toreiz stāstīja Āboliņš.

Jau ziņots, ka Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš šodien atkāpies no amata, informēja pašvaldībā. Lielvārdes dome tiesībsargājošām iestādēm lūgs izvērtēt bijušā priekšsēdētāja Āboliņa rīcību, parakstot 200 miljonu vērtu vekseli. Kā informēja domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Vita Volonte (RA), pašvaldība pieņēmusi lēmumu vērsties pret Āboliņu tiesībsargājošās instancēs.

Saistībā ar Āboltiņa rīcību, parakstot 200 miljonu eiro vērtu vekseli kompānijai "Riverside HK Ltd.", Lielvārdes novada dome anulēja viņam paraksta tiesības, lai viņš nespētu veikt vēl kādas manipulācijas kredītiestādēs, informēja Volonte.

Volonte pavēstīja, ka vakar pašvaldībai tapa zināms, ka Āboliņš iesniedzis iesniegumu Valsts kasē, kam pievienots vekselis par naudas summu 200 miljoni eiro. Pašvaldībā par to netika informēts neviens darbinieks vai deputāts. Bijušais domes priekšsēdētājs to darījis vienpersoniski.

Āboliņam pašvaldība pieprasījusi iesniegt visus dokumentus, kas ir viņa rīcībā saistībā ar darījumu. Tos izvērtēs gan pašvaldības juridiskais dienests, gan arī tiesībsargājošās instances.

Āboliņš par Lielvārdes novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts 7.jūlijā. Viņš tolaik nomainīja no amata gāzto Aivaru Trosku ("Reģionu alianse").

Toreiz, mēra amatu zaudējušais Troska aģentūrai LETA teica: "Cik reizes pašvaldībā neesam saņēmuši Āboliņa, kuram ir jurista izglītība, sagatavotus lēmumprojektus. Šķiet, ka to ir rakstījusi tirgus tante, nevis jurists. Man žēl Lielvārdes. Esmu tur nodzīvojis visu mūžu. Pilsēta nav pelnījusi šādu ākstu."

Šodien Troska aģentūrai LETA atklāja - tad, kad viņš tika atbrīvots no amata, viņš zināja, ka Āboliņš būs nekompetents. "Trakākais, ka šī darījuma dokumenti neesot izgājuši cauri noteiktajai sistēmai. Rodas jautājums, cik vēl ir šādu dokumentu, kas nav saskaņoti ar pārējiem un tagad klīst pa pasauli," teica Troska.

"Latviešiem ir teiciens - cilvēks ar lielu galvu - tāds ir Āboliņš. Viņš iedomājas, ka var darīt visu. Man ir kauns," teica Troska. Viņš uzskata, ka pareizākais, kas Āboliņam šobrīd būtu jādara, būtu jānoliek deputāta mandāts.

Ar Āboliņu aģentūrai LETA šodien sazināties neizdevās.

Jūlijā, stājoties mēra amatā, Āboliņš aģentūrai LETA atzina, ka viņa amatpersonas deklarācijā norādītas 1 025 365 eiro parādsaistības. Iedzīvotāji jau iepriekš par tām zināja. Tas neliedza iedzīvotājus tik un tā par viņu balsot. Āboliņš neuzskata, ka domes priekšsēdētājs brīvi rīkojas ar pašvaldības naudas līdzekļiem, bet gan dome 15 cilvēku sastāvā nolemj par to, kur tie tiks izlietoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!