Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa otrdien valdības sēdē kolēģus aicina pieņemt skaidru un nepārprotamu lēmumu par turpmāko rīcību nekustamā īpašuma nodokļa politikas jomā, kas būtu vērsts uz iedzīvotāju lielākās daļas interešu ievērošanu, un kliedētu cilvēkos to nedrošības sajūtu, informēja ministres preses sekretārs Sandris Sabajevs.
Āboltiņa uzsver, ka valdībai otrdien būtu skaidri jānodefinē sava nostāja šajā jautājumā un, pēc viņas domām, pašlaik ir iespējami divi varianti – vai nu kadastrālās vērtēšanas apturēšana, kas, pēc ministres domām, būtu populistisks lēmums, jo tas nozīmē problēmas risināšanas atlikšanu uz vēlāku laiku, kas galu galā var izraisīt vēl lielāku sociālo spriedzi, jo nekustamo īpašumu tirgus turpina augt un, kā zināms, kadastrālā vērtība tiek aprēķināta, balstoties uz tirgus datiem. Savukārt otrs risinājums būtu nekustamā īpašuma nodokļa politikas pārskatīšana, lai cilvēki, kuriem pieder vienīgi tas īpašums, kurā viņi dzīvo, neciestu no nekustamā īpašuma nodokļa nesamērīgi straujas celšanās, un tiktu sperti stingri soļi, lai izskaustu spekulācijas nekustamo īpašumu tirgū, kas ik gadu pieņem aizvien grandiozākus apjomus. Ministre uzsver, ka reālu, uz iedzīvotāju interešu ievērošanu vērstu risinājumu ir iespējams atrast, ja vien ir patiesa politiskā griba to darīt.

Iepriekš Āboltiņa aicināja atlikt jautājumu par nekustamā īpašuma nodokli, taču koalīcijas partneri vienojās izskatīt šo jautājumu valdības sēdē. Jau ziņots, ka šogad sāksies nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību bāzes aktualizācija, kas no 2007.gada ievērojami palielinās nodokļu slogu visām sabiedrības grupām, jo nodokli aprēķinās no kadastrālās vērtības, kas būs pietuvināta tirgus vērtībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!