Uzstājoties tiesnešu ārkārtas konferencē, tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL) aicināja tiesnešus, rakstot tiesas spriedumu, ievērot taisnīguma un vienlīdzības principus.
Savā runā Āboltiņa sacīja, ka katrs sabiedrībai neizprotams un neskaidrs tiesneša lēmums met negatīvu ēnu uz visu tiesnešu saimi. Viņa uzsvēra, ka šobrīd pastāv problēma, ka tiesās ir nepietiekams tiesnešu skaits, un tāpēc katram tiesnesim palielinās darba apjoms. Taču viņa norādīja, ka jau nākamgad tiesās tiks uzņemti 16 jauni tiesneši.

Ministre uzskata, ka tas paātrinātu procesa izskatīšanu un atvieglotu darbu. Āboltiņa arī aicināja ikvienu tiesnesi nākt pie viņas ar ierosinājumiem un problēmu risinājumiem.

Piektdien notiek tiesnešu ārkārtas konference, kurā lemj par tiesnešu disciplinārās atbildības kolēģijas un tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas darbu.

Ārkārtas konferenci tika nolemts sasaukt gadskārtējā tiesnešu konferencē šā gada 13.maijā, kad pagājušajā gadā padarīto analizēja tiesnešu disciplinārās atbildības kolēģijas priekšsēdētājs Andris Guļāns un kvalifikācijas kolēģijas priekšsēdētājs Gunārs Aigars. Toreiz tika saņemti divi iesniegumi, kuros kolēģiju locekļi lūdza atbrīvot viņus no ieņemamajiem amatiem.

Ārkārtas konferencē ir iekļauti abu kolēģiju vadītāju ziņojumi par nepieciešamību pārvēlēt kolēģijas vai ievēlēt trūkstošos locekļus.

Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kuras uzdevums ir nostiprināt tiesnešu profesionālo neatkarību. Šobrīd kolēģiju vada AT priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Aigars, kas ir arī Civillietu tiesu palātas priekšsēdētājs.

Savukārt tiesnešu disciplinārkolēģija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kas izveidota tiesnešu konferencē un izskata disciplinārlietas par rajonu vai pilsētu tiesu, zemesgrāmatu nodaļu, apgabaltiesu un AT tiesnešu disciplinārajiem un administratīvajiem pārkāpumiem. Disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs ir Andris Guļāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!