Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa otrdien aicinās valdību atlikt diskusiju par kadastrālās vērtības bāzes aktualizāciju un tā ietekmi uz nekustamā īpašuma nodokļa politiku, jo Valsts zemes dienests līdz 15.februārim plāno pilnībā pabeigt kadastrālo vērtību sagatavošanu nekustamā īpašuma nodokļa prognozei visā valstī kopumā un konkrētu pašvaldību griezumā.
"Tieslietu ministrija uzskata, ka diskusija valdībā būtu daudz konstruktīvāka pēc šīs informācijas apkopošanas un izvērtēšanas finanšu ministra vadītajā ekspertu darba grupā," pauž ministre.

Minētā darba grupa tiks izveidota pēc 1.februāra tikšanās, kurā Tieslietu, Finanšu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji atzina, ka nav pieļaujams straujš nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums. Labākā risinājuma meklējumiem tika ierosināts izveidot ekspertu darba grupu finanšu ministra vadībā, informē tieslietu ministres preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Tieslietu ministrijas un Valsts zemes dienesta speciālisti, kuri arī būs pārstāvēti finanšu ministra vadītajā darba grupā, uzskata, ka tai pēc pilnas informācijas saņemšanas no Valsts zemes dienesta būtu jāizvērtē nepieciešamība grozīt Nekustamā īpašuma nodokļa likumā šādas sadaļas - nekustamā īpašuma nodokļa objekts; nekustamā īpašuma nodokļa likme; atvieglojumi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem. Jāizvērtē iekasējamības koeficienta skaitliskais lielums, kurš tiek piemērots pie nekustamā īpašuma nodokļa prognozes sagatavošanas, kā arī jāizvērtē neapliekamā minimuma definēšanas nepieciešamība pie kadastrālās vērtības, kurš netiek aplikts ar nekustamā īpašuma nodokli. Turklāt jāpārrunā, kā palielināt pašvaldību lomu nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas jomā, uzskata speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!