Izšķirošos valdības veidošanas brīžos bija jūtams absolūts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāja Aivara Lemberga diktāts, žurnālistiem ceturtdien sacīja partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa.

Vērtējot to, cik daudz valdības veidošanā bijusi jūtama Lemberga ietekme, Āboltiņa teica: "Izšķirīgos momentos, kā šodien, bija absolūts viņa diktāts".

Neskatoties uz to, "Vienotība" piekritusi iesaistīties valdībā, jo tā lēmusi frakcija, skaidroja partijas līdere.

"Mēs uzskatām, ka šajā situācijā daudz konstruktīvāk var cīnīties, esot šīs komandas sastāvā un mēģinot redzēt, kas notiek iekšienē, nevis skaļi klaigājot no ārienes," viņa teica.

Vienlaikus Āboltiņa atzina, ka panāktā vienošanās par "Vienotības" darbu Māra Kučinska veidotajā valdībā nav kompromiss. "Tie ir vienas grupas diktēti noteikumi," viņa teica.

Savukārt Lembergs Āboltiņas izteikumus par viņu nosauca par blēņām, skaidrojot, ka "vienmēr vajag kādu bubuli". "Vecāki, ja netiek galā ar bērnu audzināšanu, sāk draudēt ar policistu. Te ir kaut kas līdzīgs," viņš teica.

Vērtējot to, vai valdības veidošanā ievērots līdzsvars starp politiskajām partijām, Lembergs noliedza to, ka ZZS un Nacionālā apvienība būtu "apdalījusi" "Vienotību".

Pēc viņa teiktā, neviens nav drošs, ka "Vienotībai" ir 23 vienotas balsis. "Vienotībai" esot četras frakcijas, un neviens nevar zināt, kā tās balsos, minēja Lembergs.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis ceturtdien vienojās ar "Vienotību" par darbu nākamajā valdībā.

"Vienotība" ir piekritusi tam, ka partijas pārziņā būs piecas ministrijas - Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Labklājības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Ekonomikas ministrija (EM), atsakoties no vēlmes vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Ekonomikas ministrs būs arī premjera biedrs.

ZZS pārstāvji jaunajā valdībā būs sešos amatos - premjers būs Kučinskis, finanšu ministre būs Dana Reizniece-Ozola, kā arī darbu turpinās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, veselības ministrs Guntis Belēvičs un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Satiksmes ministrs būs Uldis Augulis.

Tāpat darbu turpinās trīs Nacionālās apvienības pārstāvji - tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards un kultūras ministre Dace Melbārde.

Saeimas balsojums par jauno valdību varētu būt gaidāms 11. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!