Foto: LETA

Pašreizējam prezidentam Andrim Bērziņam šobrīd nepietiek balsu Saeimā pārvēlēšanai amatā, žurnālistiem sacīja "Vienotības" līdere un Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir vienīgā no koalīcijas partijām, kurā ir visu deputātu atbalsts Bērziņa pārvēlēšanai, savukārt "Vienotībā" un Nacionālajā apvienībā (NA) vienota atbalsta pašreizējam prezidentam nav.

Āboltiņa norādīja, ka "ir vesela virkne "Vienotības" deputātu, kuri ir diezgan kategoriski iestājušies pret Bērziņa kungu".

"Mēs neesam apsprieduši kandidatūras, bet katrā ziņā to daļu, kas "Vienotībā" negatīvi vērtē Bērziņa kungu, mēs varam identificēt arī bez īpašas "Vienotības" apspriedes. Man nav frakcijas lēmuma, lai es varētu šobrīd teikt kāda ir proporcija, bet šo negatīvo attieksmi, īpaši frakcijas deputāti, ir pauduši skaļi un nepārprotami," viņa sacīja.

Arī NA līdzpriekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš atklāja, ka apvienībā ir gan pašreizējā prezidenta atbalstītāji, gan pretinieki. "Runājot ar frakcijas deputātiem, es teiktu, ka man ir secinājums, ka viedokļi ir dažādi. Tas būs atkarīgs no situācijas, iespējamiem citiem kandidātiem," viņš teica.

Politiķis akcentēja, ka NA prezidenta amatā vēlas redzēt Egilu Levitu. "Tas jau pats par sevi liecina, ka būtībā par Bērziņa kunga kandidatūru varētu būt dažādi viedokļi," viņš norādīja.

Taujāta, vai gadījumā, ja Bērziņš paziņos par kandidēšanu otrajam termiņam, viņu amatā pārvēlēs ar ZZS un opozīcijas partiju balsīm, Āboltiņa komentēja, ka arī šajos politiskajos spēkos Bērziņam nav vienota atbalsta. "Nav jau arī pārliecības par opozīcijas balsīm. Tāda aptauja ir veikta," viņa sacīja.

"Vienotības" līdere norādīja, ka gan "Saskaņas", gan "No sirds Latvijai" deputāti pauduši dažādus viedokļus par Bērziņu, bet Latvijas Reģionu apvienība (LRA) augstajam amatam virzīs partijas vadītāju Mārtiņu Bondaru. Politiskā matemātika liecinot, ka 51 balss esošajam prezidentam Saeimā nav.

"Bet Bērziņa kungam ir iespēja tikties ar partiju pārstāvjiem, pārliecināt par to, ko viņš ir darījis, ko taisās darīt nākamos četrus gadus. Droši vien līdz Bērziņa kungs izlems, ir ļoti svarīgi, lai šādas sarunas būtu," viņa pauda.

Šogad beidzas prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras. Viņš vēl nav paziņojis, vai kandidēs uz otro termiņu. Nākamās prezidenta vēlēšanas ir gaidāmas vasaras sākumā.

Jau ziņots, ka valdību veidojošās partijas vienojušās virzīt kopīgu kandidātu Valsts prezidenta amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!