Foto: LETA

Pašreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) būs "Vienotības" līderis nākamgad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās un Ministru prezidenta amata kandidāts, taču, ja viņš saņems piedāvājumu ieņemt kādu augstu amatu Eiropas Savienībā, partija neliegs viņam to izskatīt, intervijā laikrakstam "Diena" atzinusi parijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Viņa paudusi, ka Dombrovskis ir gatavs turpināt vadīt valdību arī pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām. "Dombrovskis apzinās savu atbildību pret Eiropas Savienību un pret prezidentūru. Ik pa brītiņam ir spekulācijas par viņa nogurumu vai par viņa vēlmēm ieņemt kādu amatu Eiropas Savienībā. "Vienotības" kandidātu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanām viņš nevadīs. Valdis Dombrovskis būs premjers un arī saraksta līderis Saeimas vēlēšanās," klāstījusi Āboltiņa.

"Ja mēs runājam, vai Dombrovskis būtu pelnījis, lai viņam piedāvātu kādu augstu amatu Eiropas Savienībā, protams, viņš ir ļoti spējīgs un Eiropai to arī ir parādījis. Kad Latviju citas valstis jau bija norakstījušas, viņš kā premjers ar savu mieru, lēnīgumu un zināšanām to ir pacēlis, lai uz Latviju Eiropas Savienībā tagad skatītos kā uz apbrīnas vērtu stāstu. [..] Ja būs piedāvājums un Valdis Dombrovskis tiks skatīts kā potenciālais Eiropas Komisijas vadītājs, būtu diezgan egoistiski no mūsu puses to liegt," atzinusi Āboltiņa.


Viņa arī atzinusi, ka esot "dzirdējusi šo stāstu, ka mēs ar Valdi Dombrovski strīdoties, kurš būs Eiropas komisārs". "Varu visus nomierināt. Man ir ļoti svarīgi, kas notiek partijā. Pašvaldību vēlēšanas atklāja arī iekšējās problēmas. Ne visur ir izdevies izveidot "Vienotību" kā vienotu komandu. Kad jautājums par Eiropas komisāru būs dienaskārtībā, tad lemsim. Taču šobrīd tas nav manā darba kārtībā," uzsvērusi partijas vadītāja.

Jau ziņots, ka Dombrovskis un Somijas premjers Jirki Katainens šobrīd ir divi reālākie un apspriestākie Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata kandidāti.

EK prezidenta vēlēšanas notiks pēc nākamajā gada maijā paredzētajām EP vēlēšanām 2014.gada otrajā pusē.

EK prezidents amatā tiks ievēlēts uz pieciem gadiem. Pašreizējais prezidents, kopš 2009.gada, ir bijušais Portugāles premjers Žozē Manuels Barrozu.

2014.gada 4.oktobrī paredzētas 12.Saeimas vēlēšanas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!