Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa ir ierosinājusi disciplinārlietas pret Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesnesēm Inetu Škutāni un Sarmīti Vamžu. Disciplinārlietu materiāli nosūtīti izskatīšanai Tiesnešu disciplinārkolēģijā, portālu “Delfi” informēja tieslietu ministres preses sekretārs Sandris Sabajevs.
Disciplinārlieta pret Škutāni ierosināta pēc Tiesu administrācijas veiktās tiesneses darba pārbaudes. Tās laikā izlases kārtībā tika pārbaudītas Škutānes izskatītās un tiesvedībā esošās civillietas.

Tiesu administrācija pēc pārbaudes secināja, ka atsevišķas lietas, kas skar bērnu tiesības un intereses, ilgstoši netiek izskatītas pēc būtības – piemēram, tiesneses Škutānes lietvedībā joprojām kā neizskatīta atrodas pirms vairāk nekā gada ierosināta lieta par vecāku aizgādnības izbeigšanu.

Tiesu administrācijas pārbaudē atklātie fakti liecina, ka tiesnese nav ievērojusi Bērnu tiesību aizsardzības likumā ietverto normu, ka lietas, kas saistītas ar bērna tiesību nodrošināšanu, tiesā izskatāmas ārpus kārtas. Tādējādi tiesnese Škutāne nav pienācīgi pildījusi savus darba pienākumus, kas ir pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības.

Disciplinārlieta pret tiesnesi Vamžu ierosināta, pārbaudot kādas SIA sūdzību par tiesneses rīcību. Pārbaudē tika konstatēts, ka civillietā tiesnese vienam no atbildētājiem nav nosūtījusi prasības pieteikuma un tam pievienoto dokumentu norakstus, lēmumu par prasības nodrošināšanu, kā arī blakus sūdzību, tādējādi pārkāpjot Civilprocesa likuma normas.

Līdz ar to tiesnese pieļāvusi tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietas izskatīšanā un darba pienākumu nepildīšanu, kas ir pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!