Foto: LETA

Jaunās valdības veidošanas procesā patlaban notiek muļļāšanās, un šādā situācija svarīga loma ir Valsts prezidentam, intervijā LNT vērtēja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņasprāt, partijas "Vienotība" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ir rīkojusies kā terminators.

"Te viņam būs tas pirmais izaicinājums, kas, starp citu, jaunievēlētam prezidentam diezgan bieži notiek, ka ir jāparāda, ko spēj, lai piespiestu savā ziņā partijas nonākt pie vienošanās un izveidot rīcībspējīgu valdību. Jo tā muļļāšanās, kāda notiek, tā dīkstāve, kas notiek, gaidot un nezinot, vienu nogāžot, bet citu neliekot pēc iespējas ātri vietā, tā ir dīkstāve," vērtēja eksprezidente.

Viņasprāt, šādā situācijā Valsts prezidentam ir ļoti nopietna un svarīga loma. Viņa loma ir politiķus bikstīt un mudināt, un nākt ar savu izvērtējumu un ar savu izvēli.

"Viņam kaut vai vispirms, es pieņemu, savstarpējās sarunās, viņam nav tūliņ viss publikai jāstāsta. Tas tomēr ir tāds delikāts process. Bet no prezidenta ir nepieciešama ļoti aktīva līdzdalība šajā procesā," uzskata Vīķe-Freiberga.

Komentējot Laimdotas Straujumas (V) valdības krišanas iemeslus, viņa atzina, ka jāatzīst sava nespēja to izdibināt.

"Man personīgi rodas tāds dīvains iespaids, ka tiek spēlēts atkal kārtējais politiskais teātris, kādi mums Latvijā ir visai iemīļoti, un ka tas, kas tiek darīts publiski, īstenībā sedz kaut ko citu, kas ir svarīgi. Kaut kādi darījumi, kuriem ir jānotiek un kuru aizsegā, teiksim, publikas priekšā notiek viens un tā kā burvju māksliniekam kaut kāds trusītis tiks varbūt izvilkts no gardibenes kaut kur fonā pa to laiku, kamēr publikas uzmanība piesaistīta pie visām šīm baumām," vērtēja Vīķe-Freiberga.

Runājot par partiju "Vienotība", viņa sprieda, ka pašas partijas līdere ar savu rīcību "ir rīkojusies kā tāds terminators tai partijai". Proti, darījusi visu, lai šī partija īstenībā atkāptos no savām pozīcijām, savām līderpozīcijām ar premjerministru un svarīgākajiem ministriem un, "cik es noprotu, bruģētu ceļu Zemnieku savienībai gan ar Ministru prezidenta, gan svarīgāko ministriju pārņemšanu". Pēc eksprezidentes domām, tā ir ļoti nopietna lieta.

Viņai reizēm rodoties iespaids, ka Āboltiņa grauj pati savu partiju, jo eksprezidente neredzot mēģinājumus konsolidēt partiju. "Teiksim, nav pieņemts atklāti kritizēt savas partijas premjeru, ja esi partijas līderis," uzskata Vīķe-Freiberga.

Viņasprāt, nākamajam premjeram jābūt pietiekamai autoritātei, lai varētu Ministru kabinetu saturēt kopā un kā labs gans pār savu ganāmpulku valdīt.

Vaicāta, vai nepopulāram premjera kandidātam varētu dot iespēju sevi tomēr pierādīt ar darbiem valdības vadītāja amatā, Vīķe-Freiberga norādīja: "Ja cilvēks ir ļoti nepopulārs sabiedrībā, tad parasti kaut kādi iemesli tam ir. Parasti stājas amatā ar pozitīvu uzticības kredītu. Bet, ja tam cilvēkam jau velkas līdzi negatīvs uzticības potenciāls, tas, es domāju, ļoti kaitēs viņa spējai ieviest, īstenot valdības plānus."

Viņa arī kritizēja Latvijā ierasto praksi, kad partijas noteiktas ministrijas uzskata par saviem "medību laukiem". "Mums diemžēl notiek tā, ka partejiskums tiek vērtēts augstāk par profesionālismu. Un par to tauta sūdzas, un tas ir tas, kas buksē. Jo īstenībā nevajadzētu būt, kā saka, reflekss, kad iesit ar āmuriņu pa celi - tikko tas ir manas partijas ministrs, jūs viņu nedrīkstat aiztikt, mana partija stāv par manu ministru," vērtēja Vīķe-Freiberga.

Viņasprāt, partijai vajadzētu stāvēt par ministru, kas labi strādā, un aizstāvēt, kamēr vien viņu var aizstāvēt ar argumentiem par to, ka viņš normāli strādā - ja ne labi, izcili.

"Es domāju, koalīcijas padomei un vispār partijām būtu par to mazliet jāpadomā. Jo, ja mums turpinās tik negatīvs vērtējums valdībai un politiķiem, tas nenāk par labu valsts attīstībai un tas nav veselīgi," uzskata Vīķe-Freiberga.

Lūgta vērtēt Raimonda Vējoņa pirmo pusgadu Valsts prezidenta amatā, viņa sprieda, ka, vērtējot pēc publikas reakcijas, viņš tiek pieņemts ļoti labi.

"Es biju klāt Dziesmusvētkos, kad viņš teica ļoti labu runu. Man šķiet, viņam līdz šim nav gadījies nekas, kas mestu ēnu, kā teikt, ne uz viņu personīgi, ne uz prezidentūru, par ko mēs varam būt priecīgi un pateicīgi," norādīja eksprezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!