Foto: F64

Krievijai piederoša bumbvedēja atrašanās neitrālajā gaisa telpā virs Baltijas jūras dienu pirms gaidāmā referenduma ir savstarpēji saistīti notikumi, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

"Tas atkārtoti apliecina, ka gan parakstu vākšana, gan referendums ir politiska provokācija," šādu Āboltiņas viedokli pauda viņas biroja vadītāja Gunda Reire.

Āboltiņa uzsver, ka "mums šādos apstākļos ir jābūt gudriem un tālredzīgiem, mēs nedrīkstam ļauties provokācijām, nedrīkstam ļaut naidot un šķelt mūsu sabiedrību un vairot tajā nedrošības izjūtu".

"Latvijas nākotne ir mūsu pašu rokās un mūsu valsts var attīstīties tikai savstarpējas cieņas, sapratnes, miera un drošības apstākļos. Mums ir jāciena vienam otru, un visiem kopā jāciena mūsu Latvijas valsts un tās pamati," norāda Saeimas priekšsēdētāja.

Lai skaidrotu situāciju, Latvijas puse pieprasīs Krievijas varas iestādēm skaidrojumu par šo mācību norisi.

Piektdien no rīta saņemta informācija par Krievijai piederoša tālās darbības bumbvedēja "TU-22M" atrašanos neitrālajā gaisa telpā virs Baltijas jūras, tāpēc nekavējoties aktivizēta Lietuvā izvietotā NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna objekta vizuālai identifikācijai.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) norāda, ka, ņemot vērā rīt notiekošo referendumu, Aizsardzības ministrija (AM) vēlas saņemt precīzāku informāciju par šajās dienās reģionā starp Baltijas valstīm un Poliju notiekošajām Krievijas Gaisa karaspēka militārajām mācībām, kurās piedalās visu veidu aviācijas vienības un liels skaits karavīru, informēja AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis.

"Nesaņemot precīzu skaidrojumu par šādu mācību rīkošanas mērķiem un uzdevumiem, Latvijas iedzīvotājiem varētu rasties priekšstats, ka Krievijas Federācijas stratēģiska līmeņa mācību un referenduma norise Latvijā ir savstarpēji saistītas," norāda Pabriks.

Aizsardzības ministrs piektdien izteiks lūgumu Latvijas diplomātiem pieprasīt Krievijas varas iestādes sniegt informāciju un skaidrojumu par šo mācību norisi.
Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) atzina, ka Krievijai piederošā tālās darbības bumbvedēja "TU-22M" atrašanās neitrālajā gaisa telpā virs Baltijas jūras liecina par zināmu spēka demonstrāciju pirms 4.martā Latvijas kaimiņvalstī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

"Krievi neko nedara tāpat vien. Uzskatu, ka tā ir zināma spēka demonstrācija," teica Latkovskis, piebilstot: "Gan jau tie, kas lemj par šādu sīku provokāciju rīkošanu, arī labi zina par rītdien gaidāmo referendumu Latvijā."

Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra - šādi gadījumi nozīmē, ka nedrīkst vieglprātīgi attiekties pret aizsardzības budžetu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!