Foto: F64
"Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atbalsta valsts apmaksātu kampaņu, lai pilsoņus aicinātu piedalīties gaidāmajā referendumā, kurā būs jābalso, vai piešķirt krievu valodai otras valsts valodas statusu, un lūgs juristiem izvērtēt iespēju izmantot valsts budžeta līdzekļus.

Āboltiņa sacīja, ka "Vienotība" jau tuvāko dienu laikā Valsts kancelejas juristiem lūgs izvērtēt, vai šādas kampaņas rīkošanai varētu izmantot valsts budžeta līdzekļus.

Viņa norādīja, ka pirms referenduma par Satversmes grozījumiem, līdzīgi kā pirms tautas nobalsošanas par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā 2004.gadā, būtu jāveido informatīva kampaņa, atgādinot iedzīvotājiem par valsts konstitucionālo pamatu negrozāmību.

"Latviešu valoda kā valsts valoda ir viens no četriem mūsu valsts pamatprincipiem, tikpat svarīgs kā tas, ka Latvija ir neatkarīga un demokrātiska valsts, tās teritorija ir nedalāma un vara pieder tautai. Šie pamatprincipi ir neapstrīdami, un valodas jautājumā kompromisi nav iespējami," sacīja Āboltiņa.

Jau ziņots, ka Kampars intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" paudis viedokli, ka kampaņas sarīkošanā, lai pilsoņus aicinātu piedalīties gaidāmajā referendumā par Satversmes grozījumiem, lai krievu valodai piešķirtu valsts valodas statusu Latvijā, varētu izmantot arī budžeta naudu.

"Tā kā latviešu valoda noteikti ir viens no šīs valsts pastāvēšanas pamatjautājumiem, tad tik svarīgā pasākumā, iespējams, varētu izmantot arī budžeta naudu. Tam piekrīt "Vienotības" valdes vairākums, jo lai atceramies, ka arī pirms referenduma par iestāšanos Eiropas Savienībā tika rīkota plaša atbalsta kampaņa, kam tērēja valsts līdzekļus. Jautājums par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu ir tikpat nozīmīgs pamatjautājums Latvijas nākotnei," sacīja Kampars.

Savukārt biedrība "Dzimtā valoda" sola vākt parastus par Saeimas atlaišanu, ja tiks pieņemts lēmums par valsts naudu īstenot krievu valodas referenduma antikampaņu.

Vēstīts arī, ka provizoriski ir savākts nepieciešamais parakstu skaits Satversmes grozījumu ierosināšanai par oficiālu divvalodību Latvijā, lai krievu valodai piešķirtu valsts valodas statusu, un par to notiks referendums nākamā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!