Foto: F64
Saeimas priekšsēdētāja, viena no apvienības "Vienotība" līderēm Solvita Āboltiņa ir neizpratnē, kāpēc deputāti, kas piedalījās Saeimas Juridiskās komisijas sēdē 2009.gadā, pēc kuras toreizējā komisijas vadītāja, tagad Satversmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece (TP) nevirzīja tālāk izskatīšanai Saeimā komisijā atbalstītu likumprojektu partiju finanšu pārkāpumu kriminalizēšanai, par notikušo attapušies tikai tagad, pēc diviem gadiem.

Intervijā Latvijas Radio piektdien Āboltiņa pastāstīja, ka, lai gan arī pati tolaik bija Juridiskās komisijas deputāte, šajā sēdē neesot piedalījusies, jo, būdama mazu bērnu māte, 1.septembrī bijusi aizņemta ar pirmās skolas dienas pasākumiem.

Viņa atzina, ka šis ir "ļoti interesants un nepatīkams gadījums". "Nav skaidrs, kur skatījās tie septiņi cilvēki, kas bija komisijā, un kāpēc viņi necēla trauksmi par to, ka likumprojekts nebija nākamajā Saeimas sēdē, bet attapās tikai pēc diviem gadiem," atzina Āboltiņa, norādot, ka šo deputātu skaitā bija arī "Vienotības" pārstāve Ilma Čepāne, kura šonedēļ kopā ar deputātu Alekseju Loskutovu publiski paziņoja, ka Muižniece, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai apturētu likumprojekta par partiju finanšu pārkāpumu kriminalizēšanu tālāko virzību.

Āboltiņa atzina, ka likumprojektu virzībā komisiju vadītājiem ir liela ietekme, un "no komisijas vadītāja atbildības un godaprāta ir atkarīgs, vai likumprojekts nenoguls "atvilknē"".

"Tas nav labs signāls par parlamenta darbu. Gribētu cerēt, ka šis ir individuāls gadījums," sacīja Āboltiņa. Viņa atzina – "ja tas izrādīsies taisnība, tas ir kriminālsodāms nodarījums, bet vispirms ir runa par deputāta ētiku".

Jau vēstīts, ka "Vienotības" deputāti Loskutovs un Čepāne trešdien paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Par šo gadījumu viņi plāno vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Pati Muižniece protokola viltošanu kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!