Foto: AFI

Partijas "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa uzskata, ka bijušā partijas biedra Eināra Repšes biedrība "Latvijas attīstībai", kas varētu pārtapt par politisko spēku, līdzinās par oligarhu dēvētā politiķa Aināra Šlesera projektam "Par labu Latviju!", taču atšķirība no Šlesera pats Repše nekad nav bijis uzņēmējs, intervijā laikrakstam "Diena" paudusi Āboltiņa.

"Pēc būtības šis projekts [Einara Repšes biedrība Latvijas attīstībai], lai kā tas viņiem pašiem varbūt nepatiktu, ir identisks apvienībai "Par labu Latviju!". Atšķirība ir tā, ka to vada nevis Ainārs Šlesers un Andris Šķēle, bet Einars Repše, kurš nekad nav bijis reāls uzņēmējs, bet ir fiziķis, mākslīgā intelekta pētītājs un bijis Latvijas Bankas vadītājs. Viņš, protams, ir talantīgs un spējīgs cilvēks. Taču Ainārs Šlesers un Andris Šķēle paši bija nākuši no uzņēmējdarbības vides. Abos gadījumos ieguldīta liela nauda, lai projektu reklamētu. Taču ir iespaids, ka sabiedrība vēl uz to [Repšes biedrību] skatās nogaidoši," spriedusi Āboltiņa.

Āboltiņa arī norādījusi, ka iecere atbalstīt nacionālos uzņēmējus ir simpātiska un tas nav pretrunā ar valsts nākamajiem mērķiem par labklājības sabiedrību un nevienlīdzības mazināšanu. "Taču es gribētu saprast, kāpēc ir jāgaida līdz vēlēšanām, ja tās idejas jau ir gatavas. Kāpēc tās netiek nestas uz valdību, lai jau tagad varētu pamudināt kādu kļūt par darba devēju, kādu atturēt no aizbraukšanas. Ir iespaids, ka tas ir politprojekts, nevies reāla vēlme darboties. Ja tavs mērķis ir strādāt sabiedrības labā un tev ir ideja, ko gribi pēc iespējas ātrāk realizēt, tad nāc un piedāvā to premjeram Valdim Dombrovskim," sacījusi Āboltiņa.


"Šlesers vienmēr sevi piesaka ambiciozi un stāstot par miljoniem. Par to, ka viņš vēlētos atgriezties, politiskajās aizkulisēs runā sen. Jautājums, vai viņš nekonkurēs ar Latvijas attīstības biedrību, kurā arī ir uzņēmēji. Latvijas attīstības biedrība pieteica valsts pārvaldības reformu, par ko runā arī Valsts prezidents Andris Bērziņš. Negribu vērtēt, kurš no kura kaut ko noraksta, jo Andris Bērziņš jau to ir pieteicis pietiekami sen. Viņš to iesniegs parlamentā, diskusija par to notiks, un tā būs Valsts prezidenta ierosināta reforma," atgādinājusi "Vienotības" līdere.


Viņa arī uzsvērusi, ka viņai nav bail no konkurentiem un no tā, ka nāk Ainārs Šlesers vai Einars Repše. "Man ir skumji par sašķelto Latvijas politiku," atzinusi Āboltiņa.  

Jau ziņots, ka  jaunu partiju
Repše un viņa domubiedri dibinās vai nu šī gada beigās, vai nākamā gada sākumā, lai varētu startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās. Biedrība "Latvijas attīstībai" turpināšot darboties līdztekus tai.  "Vienotības" biedra karti Repše nolika marta beigās.


Savukārt Šlesers paziņojis, ka pašreizējā vadība nepiedāvā Latvijai nekādu ekonomisko izrāvienu, tāpēc viņš sola atgriezties politikā.  Šlesera ienākšana politikā notika 1997.gadā, kad viņš neilgi pirms vēlēšanām dibināja Jauno partiju, un tā 7.Saeimas vēlēšanās ieguva 7,3% balsu un astoņas vietas parlamentā.

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, tagad Saeimas deputāts rosināja atlaist 10.Saeimu, jo tā nolēma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam kratīt Šlesera dzīves vietas. Ārkārtas Saeimas vēlēšanāsLPP/LC startēja pati, tiesa, nomainot nosaukumu uz "Šlesera reformu partija - LPP/LC", taču parlamentā neiekļuva.

Šlesera vārdu saista arī ar tā dēvēto "oligarhu lietu", kura gan vēl ir izmeklēšanas stadijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!