Foto: LETA
Partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa pieļauj, ka 11.Saeimas vēlēšanu uzvarētājs - "Saskaņas centrs" šobrīd vēlas nevis vadīt valdību, bet iekļūt valdībā un turpināt kritizēt premjeru, kurš to vadīs, intervijā Latvijas Radio sacīja Ābotliņa.

Viņa atzina, ka nedēļu pēc vēlēšanām skaidrības par koalīciju nav, taču tā ir normāla prakse, jo Latvijā nav tādas tradīcijas, ka nedēļu pēc vēlēšanām "mēs varam teikt kāda būs koalīcija, valdības deklarācija ir uzrakstīta un ar sociālajiem partneriem saskaņota".

Pašlaik iniciatīvu par koalīcijas veidošanu uzņēmās Zatlera reformu partija un "Vienotība", nevis vēlēšanās uzvarējusī apvienība "Saskaņas centrs". Āboltiņa pieļāva, ka SC ļoti labi saprot, ka vairākas partijas nebūtu gatavas strādāt valdībā, kuru vadītu SC premjers, tāpēc SC mērķis šobrīd ir iekļūt valdībā, iegūt kādu ietekmīgus ministra amatus un kritizēt premjeru, saviem vēlētājiem skaidrojot – "mēs nevaram pildīt visus savus solījumus, jo mums nav premjera amata".

Āboltiņa arī pieļāva, ka neviens no diviem SC nosauktajiem iespējamiem premjera amata kandidātiem- Jānis Urbanovičs un Nils Ušakovs – reāli nav gatavi vadīt valdību.

Partijas turpina sarunas un trešdien sāksies Saeimā iekļuvušo spēku tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, taču Āboltiņa uzsvēra, ka prezidents nenotiks, kāda būs koalīcija, par to vispirms jāvienojas partijām. Nav pamata domāt, ka prezidents noteiks – "es gribu redzēt šādu koalīciju, ejiet un tagad vienojieties", klāstīja Ābotliņa.

Jau ziņots, ka Lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" piektdien vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos – ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri – SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK – prezidents Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!