Foto: F64
Iespējamais "Vienotības" lēmums nākamās valdības koalīcijas veidošanā atteikties no sadarbības ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai" – TB/LNNK nenozīmē lēmuma par apvienības "Saskaņas centrs" iesaistīšanu valdībā pārskatīšanu, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja viena no "Vienotības" līderēm, partijas "Jaunais laiks" vadītāja Solvita Āboltiņa.

"Veidojot šo valdību, acīmredzot, ar "Saskaņas centra" atbildi Dombrovskim ir pielikts punkts. Es esmu pārliecināta, ka parlamentārā sadarbība mums būs un veidosies, un mums ir jāvar kā politiķiem savā starpā runāt un risināt lietas," norādīja politiķe.

Jau ziņots, ka piektdien nacionālā apvienība apsolīja premjeram bez vienprātības koalīcijā nevirzīt strīdīgos jautājumus par cittautiešu repatriāciju un mazākumtautību izglītības nostādnēm, līdz ar to zuda pēdējais šķērslis tās dalībai koalīcijā, un premjers Valdis Dombrovskis (JL) paziņoja par trīs partiju koalīcijas izveidi, kurā darbotos "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK.

Tomēr svētdien notikušas "Vienotības" līderu sarunas, kurās viena no apvienības dalībpartijām "Sabiedrība citai politikai" (SCP) iebildusi pret nacionālās apvienības ņemšanu koalīcijā, tāpēc "Vienotība" valde pirmdien varētu pārskatīt jautājumu par VL-TB/LNNK dalību nākamajā valdībā.

Valdībā, kurā būs par vienu ministra amatu mazāk nekā pašlaik, jo plānots likvidēt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, ZZS pretendēja uz sešiem portfeļiem, bet VL-TB/LNNK tika piedāvāts viens ministra krēsls, kas, visticamāk, varētu būt tieslietu ministra amats.

Nacionālā apvienība gan premjeram piektdien negaidīti piedāvāja arī izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu, tomēr premjers atzina, ka ir maz ticama iespēja VL-TB/LNNK valdībā iegūt divus ministra amatus.

Līdz ar to pašai "Vienotībai" šāds koalīcijas modelis varētu dot sešus ministru amatus, neskaitot premjera krēslu.

Partijas vēl nav lēmušas par Saeimas amatu sadali.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" pagājušajā nedēļā nolēma uzrunāt trīs partijas - Zaļo un Zemnieku savienību, apvienību "Saskaņas centrs" un apvienību VL-TB/LNNK - par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredzēja arī vienoties par "tabu" jautājumiem - valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

ZZS pirmā paziņoja, ka piekrīt "Vienotības" piedāvājumam un strādās valdībā. Partijai jaunajā valdībā tiks uzticēti sešu ministru posteņi, tostarp zemkopības, labklājības un vides un reģionālās attīstības ministru amati.

"Saskaņas centrs" sākotnēji piekrita uzsākt sarunas, taču vēlāk paziņoja, ka gatavi diskusijai vien tad, ja "Vienotība" atsauks visas izvirzītās prasības un sarunas sāks no "baltas lapas". Pēc tam sarunas ar SC apstājās un pašlaik tās dalība koalīcijā vairs netiek apspriesta.

Savukārt VL-TB/LNNK izvirzīja savas prasības nacionālajos un izglītības jautājumos, tostarp visasākā diskusija notika par cittautiešu repatriācijas problēmu.

Valsts prezidents iepriekš solīja premjera amata kandidātu nosaukt 2.novembrī – dienā, kad uz pirmo sēdi sanāks oktobra sākumā ievēlētā 10.Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!